IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и децата му са подведени под съдебна отговорност в Ню Йорк заради измами

Бившият президент е обвинен, че е завишавал стойността на активите си, за да получи благоприятни заеми и данъчни облекчения

23:43 | 21.09.22 г. 5
Делото в Ню Йорк е поредна съдебна неприятност за Доналд Тръмп. Снимка: EPA/БГНЕС
Делото в Ню Йорк е поредна съдебна неприятност за Доналд Тръмп. Снимка: EPA/БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп и големите му деца бяха подведени под съдебна отговорност за многобройни актове на измама и изопачаващи твърдения, включително невярна информация за стойността на имоти, с цел получаване на благоприятни заеми и данъчни облекчения, съобщи прокуратурата на щата Ню Йорк, цитирана от Ройтерс.

Делото, което беше заведено в съд в Манхатън, съдържа обвинение към Trump Organization в направомерни действия в подготовката на годишните финансови отчети на Тръмп от 2011 до 2021 г. То призовава като ответници също Trump Organization, семейната компания, която управлява хотели, голф игрища и други имоти по света, както и синовете на бившия президент Доналд Тръмп-младши и Ерик Тръмп и дъщеря му Иванка Тръмп.

Прокурорът Летисия Джеймс от Демократическата партия съобщи, че канцеларията ѝ е разкрила над 200 примера на подвеждащи оценки за стойността на активи, а в жалбата се споменават 23 актива, чиято стойност според нея е била „грубо и измамно завишена“.

В публикация в социалните мрежи Тръмп нарече делото един от най-големите съдебни удари срещу него и „още един лов на вещици“. Тръмп смята да се кандидатира отново за президент през 2024 г.

Делото е гражданско, което означава, че не включва криминални обвинения. Но Джеймс заяви, че ще изпрати твърдения за криминални нарушения до федералните прокурори в Манхатън и федералната данъчна служба (IRS) за разследване.

„Измамната схема, използвана от Тръмп и Trump Organization за собствена финансова изгода, е удивителна. Да твърдиш, че имаш пари, които нямаш, не е равносилно на „изкуството на сделката“, това е изкуството на кражбата“, заяви Джеймс на пресконференция, имайки предвид заглавието на книга на Тръмп от 1987 г.

Тръмп е обвинен, че е завишил нетното си богатство с милиарди долари, за да накара банките да кредитират компанията му при по-благоприятни условия, да си осигури дългосрочни условия по заемите, да убеди застрахователни компании да предоставят покритие за по-високи лимити при по-ниски премии, да получи данъчни облекчения и други цели.

Джеймс иска постоянна забрана за Тръмп и трите му деца, призовани като ответници по делото, да заемат ръководни постове в корпорации в Ню Йорк, забрана за Тръмп и Trump Organization да влизат в сделки за придобиване на бизнес имоти в Ню Йорк за срок от пет години и връщане на всички финансови облаги, получени по измамен път. Смята се, че те са на обща стойност 250 млн. долара.

Джеймс заяви, че канцеларията ѝ е отхвърлила предложения за извънсъдебно споразумение на ответниците, но допълни, че „вратите ни винаги са отворени“ за бъдещи преговори.

Trump Organization отделно беше подведена под отговорност за криминална данъчна измама от Районната прокуратура в Манхатън и се готви за съдебен процес на 24 октомври. Бившият главен финансов директор Алън Уайселбърг, който е призован като ответник и по делото на Джеймс, се призна за виновен и се очаква да свидетелства срещу компанията.

Джеймс започна гражданското разследване на бизнес практиките на Тръмп, след като бившият му адвокат Майкъл Коен заяви при изслушване в Конгреса, че президентът е раздул стойностите на някои активи, за да спести пари от заеми и застраховки.

Сред имотите, които Джеймс посочва като примери в делото, е имението на Тръмп Мар-а-Лаго във Флорида, оценено от бившия президент на 739 млн. долара с мотива, че то можело да се преустрои за жилищно ползване, а в същото време е знаел, че има ограничения за това. Джеймс заяви, че Мар-а-Лаго трябва да бъде оценена на около 75 млн. долара.

Тя иска забрана за Тръмп и компанията му да заемат средства от лицензирани от щата банки за пет години.

Тръмп е преследван от съдебни неприятности. ФБР претърси Мар-а-Лаго на 8 август в рамките на криминално разследване за управлението на президентски документи, включително класифицирани материали.

Тръмп е обект на криминално разследване и в Джорджия заради усилията му да промени резултатите от изборите през 2020 г.

Той отрича да е извършвал нередности в различните разследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
До: khao - Тръмп банкрутира ВЕДНЪЖ - 92-ра година. Останалите му "фалити" са само във фантазията ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: julian12общак, двамата нямат нищо общо... тръмп беше осъждан за измами още преди да стане президент, плюс това е фалирал цели 6 пъти! Добре че е баща му, иначе тоя щеше да рови по кофита с умствения багаж който има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
earth1225
преди 1 година
Гледах един документален филм за него скоро. Това е нещо средно между карикатура, бай *** и бат Бойко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 14
julian12
преди 1 година
Малоумниото Джо и пропадналото му семейство не е ли?А сега се развихри и скандал, че Обонго и той до уши е затънал в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
Много ясно ,че рижият китеник е измамник на едро ... Щом учителят по философия с рассийските акции го фалеше , беше ясно , че не е читав ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още