IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания: Русия може да разшири атаките си срещу цивилна инфраструктура в Украйна

Сред поразените цели миналата седмица са били електропреносна мрежа и язовир

15:41 | 18.09.22 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия е разширила ударите си срещу цивилна инфраструктура в Украйна миналата седмица и е вероятно да увеличи целевия си обхват още повече, съобщи Великобритания, докато украинци, завръщащи се на изоставени от руските сили територии се опитват да открият загиналите си роднини, предава Ройтерс.

Петима цивилни са били убити при руски нападения в Донецка област през последния ден, а в Никопол десетки високи и частни сгради, газопроводи и електропроводи са били повредени при руски удари, съобщиха губернаторите на тези области в неделя.

В събота украинският президент Володимир Зеренски заяви, че следователите са открили нови доказателства за изтезания срещу някои военни, погребани близо до Изюм, един от над 20 града, които бяха възвърнати от украинските сили в североизточната Харковска област след светкавична контраофанзива по-рано този месец.

Зеленски заяви във видео обръщение, че властите са открили масов гроб с телата на 17 войници в Изюм, някои от които имали следи от мъчения.

Жителите на Изюм търсеха загинали близки в гроб в гората, открит миналата седмица, където служители на спешна помощ започнаха да ексхумират телата. Причините за смъртта на хората в гроба все още не са установени, въпреки че според местни жители някои от тях са загинали при въздушно нападение.

Валерий Марченко, кмет на Изюм, каза пред държавната телевизия в неделя, че „тече ексхумация, гробовете се изравят и всички останки се пренасят в Харков“.

Той допълни, че работата ще продължи още две седмици, тъй като има много гробове. Все още не са намерени нови гробове, но службите продължават да търсят“.

Москва редовно отрича да извършва жестокости във войната или преднамерено да напада цивилни. Кремъл все още не е коментирал публично откриването на гробовете.

Британското министерство на отбраната съобщи в Twitter, че Русия е изстреляла хиляди ракети с голям обсег срещу Украйна от началото на нашествието.

„Но в последните седем дни Русия засили нападенията срещу цивилна инфраструктура, дори там, където вероятно не очаква непосредствен ефект“, съобщи министерството в туита.

Сред поразените цели при ударите са електропреносна мрежа и язовир, допълва министерството.

„Изправена пред спънки на фронтовите линии, Русия вероятно разширява локациите, които се готви да удари в опит директно да подкопае духа на украинския народ и правителство“, пише министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 18.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още