IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС - политически съюз с изравнени икономически виждания

Дебатът за бъдещето на Европа трябва да продължи, каза директор на Фондация „Европейски институт“

23:11 | 15.09.22 г.
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Дебатът за бъдещето на Европа трябва да продължи - какво трябва да се промени в европейските договори, как да се вземат решенията. Политиката трябва да продължи да се разширява, защото наред с промените в сферата на енергетиката, предстоят промени и в други икономически сфери, което ще даде нов тласък на този политически съюз. Това каза Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт“, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Панайотова коментира речта на Урсула фон дер Лайен пред евродепутатите и членките в блока.

"Европа трябва да стане политически съюз, а не само икономически, откъдето е тръгнал преди толкова години. Но, за да стане политически, ние трябва да изравним икономическите си виждания и процедури", каза гостът.

По думите й освен Украйна, като цялостна рамка акцентът е бил да се успокоят опасенията на гражданите във връзка с енергийната криза. "Енергийният пакет, който се предлага, не е никак малък и е много съществен", отбеляза събеседникът. 

"Европейският съюз много бързо научи своя урок. Наред с енергийния съюз, Европейската комисия и някои страни членки предлагаха и различни други съюзи, от които все още бягаме. Например данъчния, за който различните страни имат резерви. Но смятам, че това, което се случи в настоящата криза, показа (за сметка на страданията на украинския народ), че в трудни времена Европа може бързо да се обедини", каза Панайотова.

"За съжаление мирът до такава степен бе заслепил големите страни, Германия и Франция, че хората и политиците не вярваха, че нещо такова може да се случи. И това е един важен акцент в речта на Фон дер Лайен - конфронтацията, която имаме между автокрация и демокрация".

Фон дер Лайен въведе в центъра на дебата и темата за корупцията, "която е пряко обвързана с правата на човека и с върховенството на закона", подчерта Панайотова. "Това е един допълнителен елемент, който се включва в тази програмна реч. Това е много силен факт и показва, че наред със солидарността, няма да бъдат толерирани определени негативи, които имат някои страни членки", каза гостът в предаването.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още