IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри на ЕС одобриха заем за 5 млрд. евро за Украйна

Те са обсъдили и по-дългосрочни варианти за финансиране на възстановяването на страната

20:22 | 09.09.22 г.
Заемът от 5 млрд. евро е част от цялостен пакет на стойност 9 млрд. евро, одобрен през май. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Заемът от 5 млрд. евро е част от цялостен пакет на стойност 9 млрд. евро, одобрен през май. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Финансовите министри на страните членки на ЕС подкрепиха заем за 5 млрд. евро за Украйна, за да помогнат на училищата, болниците и други необходими операции да продължат да работят, докато страната се бори срещу нашествието на Русия, предава Ройтерс.

Министрите, които проведоха заседание в Прага, обсъдиха и по-дългосрочни варианти, за да помогнат на Украйна да финансира възстановяването си в бъдеще, както и други възможни варианти за предоставяне на краткосрочно финансиране.

Страните членки на ЕС оказват трайна подкрепа с финансова и военна помощ на Украйна, докато Киев се опитва да си върне земи в ръцете на Русия, която започна т. нар. от нея „специална операция“ през февруари.

Заемът за 5 млрд. евро, който беше договорен в петък и ще бъде подкрепен с гаранции от страните членки на ЕС, е част от цялостен пакет на стойност 9 млрд. евро, обявен през май.

Първият 1 млрд. евро е бил изпратен изцяло в началото на август, а чешкият финансов министър Збинек Станжура заяви, че на следващи срещи ще бъде решено как могат да бъдат разпределени в заеми или гаранции останалите 3 млрд. евро в пакета.

„Всички страни членки се съгласиха с допълнителна подкрепа за Украйна“, каза Станжура.

Публикуван в петък доклад на Световната банка, украинското правителство и Европейската комисия показа, че нашествието на Русия е причинило преки щети на Украйна на стойност 97 млрд. долара до 1 юни, а възстановяването на страната може да струва близо 350 млрд. долара.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че разходите в подкрепа на възстановяването на Украйна ще бъдат огромни с навлизането на войната в седми месец.

„Ясно е, че Украйна се нуждае от краткосрочна финансова помощ, за да може страната да функционира на ежедневна база и да запази основните си услуги“, посочи той.

„Освен това трябва да погледнем отвъд непосредствените нужди, тъй като дългосрочните разходи за възстановяването на Украйна вероятно ще продължат да растат, докато продължава войната“, допълни Домбровскис.

Изпълнителният орган на ЕС вече проучва правни препятствия пред използването на конфискувани руски активи в помощ на възстановяването на Украйна, а министрите са обсъдили и други варианти за дългосрочно финансиране, за които не се разкриват подробности.

Станжура заяви, че министрите ще разгледат и други варианти за повече краткосрочно финансиране, което може да е необходимо отвъд пакета на стойност 9 млрд. евро, който вече беше отпуснат на отделни етапи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още