IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай запълва празнината от оттеглянето на западните марки от Русия

Русия се опитва да предотврати допълнителни прекъсвания в търговията

21:31 | 30.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

„Извършва се преразпределение“, твърди Алексей Зайцев, ръководител на телекомуникационното подразделение на платформата за електронна търговия Ozon Holdings. „Виждаме все по-голямо търсене на смартфони с Android от китайски марки“.

Търсенето на китайски телевизори почти се е удвоило от инвазията насам, тъй като японски и корейски компании спряха доставките, съобщи вестник Известия миналия месец, позовавайки се на онлайн търговци на дребно.

Бумът се случва, след като продажбите на дребно преживяха най-големия си срив от коронавирусната пандемия насам, свивайки се с близо 10% на годишна база във всеки от месеците от април до юни. Разходите на домакинствата в Русия представляват повече от половината от брутния вътрешен продукт.

Търговия с юани

Търговията с Пекин растеше още преди войната, а Китай достави около 25% от общия внос на Русия миналата година. И все пак отношенията им са асиметрични - руският пазар отговаря за 2,3% от китайския износ.

Москва се нуждае от доставките повече от всякога, тъй като нейните потребители са изправени пред бъдеще с по-малко възможности за избор. Русия купи стоки за 6,7 млрд. долара от Китай миналия месец, което е с 20% повече спрямо година по-рано. Двустранната търговия, подхранвана от по-високите цени на енергията, може да нарасне с повече от една трета до 190 млрд. долара през 2022 г., съобщи ТАСС на 17 август, цитирайки руски официален представител.

Тъй като Китай е все по-важен партньор, търговията с юани на Московската борса е нараснала повече от 40 пъти от началото на годината и „сега започна да доминира търговията с други по-традиционни валути“, твърди Иван Чакъров, главен икономист на Citigroup за Русия.

Юанът заплашва доминацията на долара на руския пазар Юанът заплашва доминацията на долара на руския пазар

Все повече китайски компании мислят как да внасят в Русия без да се натъкнат на санкции, казва Борис Копейкин, анализатор на базирания в Москва мозъчен тръст Център за стратегически изследвания.

„Темпото се ускорява и до края на годината ще видим много по-голям избор от китайски стоки“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: Импeраторът - Точно така, това е новата нормалност - докато азиатските страни си търгуват, ЕС ще стои отстрани и ще гледа, докато се кове в кризи. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Изненада - една азиатска страна търгува с друга азиатска страна повече от колкото с европейските. Не е ли това най-нормалното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още