IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците отново са под обстрел в Херсон и Мелитопол 

Британските военни се съмняват, че обявеното увеличение на руската армия с близо 140 000 души ще увеличи влиянието на кремълските войски

06:37 | 29.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка, направена по време на медийна обиколка, организирана от руската армия, показва руски военнослужещ, който стои на стража, докато семейство се разхожда по крайбрежната алея покрай река Днепър в Херсон, Украйна, 20 май 2022 г. Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY
Снимка, направена по време на медийна обиколка, организирана от руската армия, показва руски военнослужещ, който стои на стража, докато семейство се разхожда по крайбрежната алея покрай река Днепър в Херсон, Украйна, 20 май 2022 г. Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

В продължение на дни окупираният Мелитопол е под украински обстрел. Сега кметът в изгнание съобщава за разрушаването на руска военна база. Експлозии има и в Херсон и Луганск. В Twitter наемник на Кремъл обяснява кървавата стратегия на Москва, а НАТО се въоръжава и в околностите на Арктика. 186-ият ден от войната накратко.

Обстрелвано е командването на Кремъл в Херсон

Украинските войски са атакували три руски командни пункта и поне два склада за боеприпаси в Херсонска област в южната част на страната. По данни на южното командване на украинската армия в Киев са убити 11 руски войници. Освен това по първоначални данни са били унищожени 11 ракетни установки, три бронирани автомобила и самоходна гаубица. Назначеният от Русия ръководител на администрацията Владимир Леонтиев потвърди украинските атаки пред руската държавна агенция „Риа Новости“. Град Нова Каховка е обстрелван четири пъти. Поразена е и водноелектрическа централа със стратегически важен преход през река Днепър.

Украинският губернатор на окупираната от Русия Луганска област Серхий Хайдай съобщава за силни експлозии в малкия град Сватов. Според Kyiv Independent украинските атаки са били насочени към ферма, използвана от руснаците като военна база.

Украински атаки срещу Мелитопол

Кметът на Мелитопол заяви в неделя, че украинските сили са унищожили голяма руска военна база в окупирания град в Запорожка област. Базата е била разположена в бивша фабрика за автомобили. Кметът Иван Федоров, който избяга в Запорожие, пише в Telegram: „Снощи в село Мирне в Мелитополска област се чуха експлозии. Една от сградите, където се подготвяше псевдореферендум, беше разрушена“. 

Предишния ден от Мелитопол и Мирни вече бе съобщено за силни експлозии. По данни на украинските медии от понеделник насам руската база и мостът край Мелитопол са били атакувани многократно.

541 жертви са предадени на Киев

Досега Русия е предала на Киев стотици тела на загинали украински войници. Комисарят по въпросите на изчезналите лица Олех Котенко посочи цифрата 541. Той заяви, че е било възможно да се установи контакт с руската страна чрез Международния комитет на Червения кръст. „Преговорите с агресора са трудни", пише той в изявление, публикувано на правителствения портал. Той заяви, че само от дълго оспорвания град Мариупол в източната част на страната са извадени 428 тела. Той не даде данни за броя на загиналите, които са били прехвърлени на руската страна.

Министерството на отбраната признава за още една жертва на „Москва"

Междувременно руското министерство на отбраната потвърди смъртта на още един член на екипажа на „Москва". Според беларуската опозиционна медия Nexta властите официално са потвърдили смъртта само на петима моряци от потъналия флагмански кораб на руския Черноморски флот. Медиите съобщават за повече от 100 загинали моряци.

„Убиваме семействата ви": Наемник очертава военната стратегия на Москва

В Twitter се разпространява видеоклип, на който руски наемник и поддръжник на лидера на Кремъл Владимир Путин държи череп във въздуха и твърди, че мъртвецът е украински войник, убит в Мариупол. Според украинския журналист Денис Казанский наемникът се казва Игор Мангушев. Във видеото Мангушев казва още, че Русия не воюва с хора от плът и кръв, а с „идеята" за Украйна като антируска държава. „Не може да има мир. Трябва да деукранизираме Украйна." Ако Русия воювала с хората, можеше да има мир. „Но ние воюваме с една идея, така че всички нейни носители трябва да бъдат убити". В канала си в Telegram Мангушев описва военната стратегия на Русия така: „Ще изгорим къщите ви, ще убием семействата ви, ще отнемем децата ви и ще ги възпитаме като руснаци“. 

Лондон се съмнява в нарастващото влияние на Русия

Британските военни се съмняват, че обявеното увеличение на руската армия с близо 140 000 души ще увеличи влиянието на кремълските войски. Във всеки случай е малко вероятно заповедта да доведе до значителен напредък в увеличаването на бойната мощ на Русия в Украйна, заявиха от Министерството на отбраната в Лондон. „Защото досега Русия е загубила десетки хиляди войници", се казва в съобщението, като се цитира разузнавателна информация. Освен това в момента се набират много малко нови професионални войници, а наборните войници не са задължени да служат извън територията на Русия, се казва в доклада. На 25 август Путин нареди броят на военнослужещите през следващата година да се увеличи със 137 000 до около 1,15 милиона.

НАТО се насочва към Арктика

С оглед на възможните нови заплахи от страна на Русия НАТО възнамерява в бъдеще да стане по-активна в Арктика. „НАТО трябва да увеличи присъствието си в Арктика", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред Welt am Sonntag. Алиансът за отбрана „вече е в процес на инвестиране в морски разузнавателни сили, за да може да получи ясна представа за това какво се случва в далечния север. Но ние ще продължим да полагаме повече усилия“. Според Столтенберг Русия напоследък е засилила дейността си в богатия на ресурси район. „Виждаме значително увеличаване на военното присъствие на Русия в Арктика“. Москва е „в процес на повторно отваряне на бази от съветската епоха и разполага и тества нови модерни оръжия, като например хиперзвукови ракети". Китай също проявява все по-голям интерес към Арктика.

Външните министри на ЕС искат да затруднят издаването на визи

На срещата си в Прага тази седмица външните министри на Европейския съюз искат да настояват за прекратяване на действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, съобщава Financial Times. Според спекулациите целта е да се намали броят на издаваните разрешителни за пътуване. Някои източни членки на ЕС вече спряха да издават визи на руски туристи. „Не е уместно руски туристи да се разхождат в нашите градове и пристанища", цитира вестникът високопоставен служител на ЕС, участващ в преговорите. „Трябва да покажем на руския народ, че тази война е неприемлива“.  

Пристигащи в Русия украинци ще получават месечна помощ от 10 хил. рубли

Руският президент Владимир Путин подписа в събота указ за предоставяне на финансова подкрепа на хора, които са напуснали територията на Украйна, за да отидат в Русия, включително пенсионери, бременни жени и хора с физически увреждания. Указът, публикуван на портала на правителството, определя месечни пенсионни плащания от 10 хил. рубли (170 долара) за хората, които са били принудени да напуснат територията на Украйна от 18 февруари насам. Хората с физически увреждания ще имат право на същата парична подкрепа, а бременни жени ще получават еднократна финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още