IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как пандемията помрачи още повече картината на заплатите при жените

Въпросът с разликата в заплащането между мъже и жени остава ключов, но докъде върви неговото решение?

18:57 | 25.08.22 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Как се използват данните?

Привържениците на по-голямото равенство казват, че прозрачността по отношение на възнагражденията е ключова за справянето с несъответствията и наблюдение на резултатите. Също така тя може да служи и като база за правни действия. През януари 2022 г. брокер на BNP Paribas в Лондон получи 2 млн. паунда обезщетение, като съдията разкритикува системата на възнаграждения в банката и нареди първи по рода си одит, който да установи дали мъжете получават повече от жените в кредитора.

Междувременно европейското законодателство предвижда предотвратяване на това бъдещи работодатели да питат кандидатите за дадена позиция за настоящото им възнаграждение. Правилото има за цел да предотврати възможността новоназначени служители да се окажат блокирани в един и същи диапазон на заплата, в който може да са попаднали заради дискриминационни практики от предишен работодател. Такова правило вече има в 17 американски щата.

В Ирландия пък новите правила за задължително отчитане на възнагражденията също изискват от компаниите с над 250 служители да обясняват защо има налице разлика в заплащането между половете и мерките, които се взимат, за да се премахне тя.

Кога разликата във възнагражденията нарушава закона?

Това предстои да стане ясно. Във Великобритания жените и мъжете имат законовото право на равни възнаграждения за равен труд и налице е рамка за сравняване на работа според положените усилия, наличните умения или взимането на решения. През януари 2021 г. американските законодатели отново въведоха закон, който да гарантира, че на мъжете и жените им се плаща по равно за една и съща работа – една от няколкото мерки за полово равенство, подкрепени от президента Джо Байдън.  

В началото на 2019 г. хиляди жени, наети на работа от Градския съвет на Глазгоу в Шотландия, постигнаха финансово споразумение заради дискриминация при възнагражденията, след като водиха битка повече от десетилетие и организираха смятаната за най-голямата във Великобритания стачка за равно заплащане. Tesco Plc, най-големият търговец на дребно във Великобритания, загуби съдебна битка във връзка с искове от хиляди жени служителки, според които им е било отказано заплащане, равно на това на мъжете им колеги при работа в заводи и дистрибуционни центрове.

Работнички в магазини на друг британски търговец на дребно Asda също са една стъпка по-близо до изравнено заплащане, след като Върховният съд постанови през март 2021 г., че възнагражденията на мъже и жени работници трябва да бъдат съпоставими.

Какво води до повече публикуване на данни?

Въпреки че голяма част от новите изисквания за представяне на данни са водени от нуждата от справедливост, то политиците често посочват и това, че равното заплащане стимулира икономическия растеж и намалява бедността.

Проучване на Европейския институт за полово равенство прогнозира, че затварянето на пропастта между дела на работещи мъже и жени може да доведе до увеличение от 3,5 млн. до 6 млн. работни места до 2050 г. Великобритания също така обмисля въвеждането на задължително отчитане на възнагражденията по етническа принадлежност, за да се види и разликата в заплащането при „чернокожите, азиатците и етническите малцинства“. През януари 2019 г. завърши обществена консултация, но отчитането на данни все още е доброволно, като някои фирми като Deloitte, KPMG и ITN, засега публикуват данни. През 2022 г. комисията в британския парламент за жените и равенството препоръча правителството да въведе задължително отчитане на възнагражденията по етнически принцип до април 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още