IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Кючуков: Никой не иска мир в Украйна, ЕС и НАТО помагат войната да продължи

Териториалните въпроси дълго време ще тежат на двустранните отношения и на света, каза анализаторът

10:28 | 19.08.22 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Големият проблем при конфликта в Украйна е, че никой не иска примирие. Това коментира международният анализатор и дипломат Любомир Кючуков пред Bulgaria ON AIR. 

"И Русия, и Украйна смятат, че могат да получат допълнителни предимства в хода на войната, които след това да бъдат фиксирани в рамките на политически преговори. ЕС и НАТО помагат войната да продължи, не оказват натиск да бъде прекратена. Помагаме като политическа позиция и с доставката на оръжия", каза бившият заместник-министър на външните работи.

Според него вече няма война на победата, а война на загубите, тъй като се води война на изтощението. 

„Руското настъпление е лимитирано, но отсъства украинско контранастъпление. Военните действия продължават, но не водят до разрешаване на конфликта“, посочи Кючуков.

Международният анализатор е на мнение, че териториалните въпроси дълго време ще тежат на двустранните отношения и на света, а всичко случващо се е резултат от много по-дълбоки процеси. 

"Започнахме да приемаме войната като морално оправдан инструмент за решаване на проблеми", отбеляза той и добави, че има дълбоки процеси на преструктуриране на света, които са съпроводени от тежки катаклизми. 

Диалогът е възпрепятстван заради пълната липса на доверие, а Европа е основният страдащ от войната, освен двете воюващи страни, стана ясно още от думите на дипломата.

"Русия ще се опита да установи пълен контрол върху вече завладените територии, може би със стремеж да ги разшири в посока юг. Дори Русия да спечели войната, тя трудно ще спечели мира", завърши Любомир Кючуков.

Още от разговора вижте на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Тази война е позор върху европейската цивилизация. В 21 век, европейците трябва да се обединят срещу поредния азиатски опит да сложат тъмни сили ръка върху Европа. И пак да кажа - Газпром умре и се извинявам на всички хора, които поведох да купуват руски акции. Но септември месец започвам нов курс за инвестиции в Русия. За повече информация - фейсбук профилът ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Whitestar
преди 1 година
Очакван резултат от една безсмислена война. Най-страшното е, че цивилизационният избор на XXI век е на път да бъде подменен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
До: melon така е, Пъпешов, и аз това щях да кажа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
melon
преди 1 година
ДА, за съжаление е прав. Предполагам, че някаква полза от енергийните проблеми, причинени от войната ще има - да си избият европейците зеленокомунистическите идеи от главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още