IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин: Западът опитва да удържи изплъзващата му се световна хегемония

Операцията в Украйна е в съответствие на Устава на ООН, категоричен е руският президент

18:29 | 16.08.22 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Западът се опитва да удържи изплъзващата му се световна хегемония, заяви руският президент Владимир Путин по време на Десетата Конференция по международна сигурност, която се провежда в Москва, пише ТАСС. Според руския държавен глава на западните съюзници са необходими конфликти, за да запазят властта си, и затова САЩ се намесват във вътрешните дела на други държани и провокират граждански войни.

Руският президент остро критикува и позицията на Вашингтон за войната в Украйна, допълва още CNBC. "Ситуацията в Украйна показва, че САЩ се опитват да продължат този конфликт", каза Путин и допълни, че в момента страната се опитва да разшири влиянието си в Азиатско-Тихоокаенския регион, по същия начин както прави НАТО в Европа.

За Путин визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси е "планирана провокация" срещу Китай и опит за дестабилизиране на региона и на целия свят.

Западът е подготвил проект "анти-Русия", разказа в своето обръщение пред участниците на форума Владимир Путин. За реализацията му украинците са превърнати в "пушечно месо", а Западът е затворил очи пред разпространението на неонацистка идеология в Украйна, както и за масовите убийства в Донбас, категоричен е руският държавен глава.

Според него Русия в момента провежда "специална военна операция" в Украйна, която е в "пълно съответствие с устава на ООН". Но още през март Общото събрание на организацията прие декларация, която осъжда действията на Русия и тя беше одобрена с голямо мнозинство от членовете ѝ.

"Целите на тази операция бяха определени точно и ясно - гарантиране на сигурността на Русия и нашите граждани, защита на жителите на Донбас от геноцида", каза Путин по време на форума.

Руският държавен глава е категоричен, че Западът е отхвърлил предложения на Русия за взаимна сигурност, а вместо това НАТО продължава да се движи на изток и увеличава своята военна инфраструктура.

Московската конференция за международна сигурност е едно от значимите събития в Русия в сферата на военното дело. През тази година основната тема е сигурността на Европа, коментира и руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия. Според него войната в Украйна е "свалила маската на НАТО" и организацията е доказала, че не е отбранителен съюз, а има все по-големи "претенции за глобална доминация".

Традиционно форумът е място не само за дискусии, но и за сключване на сделки за оръжия и технологии. До началото на военния конфликт в Украйна Русия е вторият по големина износител на оръжие в света след САЩ с приходи от около 15 млрд. долара годишно, сочат данни на Ройтерс.

Според публикация на Foreign Policy обаче в последните месеци приходите от продажби на тези стоки намаляват. Източници на изданието от американското разузнаване коментират, че целият потенциал на военно-промишления комплекс на страната в момента е насочен към фронтовата линия.

Тази пауза обаче може да изиграе лоша шега на Москва, тъй като "дупката" ще се запълни бързо от конкурентите, особено САЩ и Китай.

В своето приветствие Шойгу коментира още, че руските военни "внимателно изучават" трофейните оръжия и техните специфични качества ще помогнат за усъвършенстване на ефективността на руското въоръжение. В същото време обаче руският министър на отбраната е категоричен, че митът за свръхоръжията на Запада е рухнал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССЩе се махна от профила ти, когато ти се махнеш от страната ми. Пращаш селфи от площада в Москва и ти давам паролата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 7
Nuclear man
преди 1 година
Този лъже и си вярва повече и от Баце :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 13
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Импeраторът Махай се от профилът ми, СОП нахален !!! Ще ти дам едни "дЕвиденти", клошaр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 19
Р?мператоръ
преди 1 година
"Голямото мнозинство" в ООН бе основно от държавици с марионетни правителства, управлявани от САЩ. Големите държави или подкрепиха Русия, или останаха неутрални. Отделно държави като Сърбия гласуваха под заплаха. Сърбия бе заплашена, че съседите и ще саботират доставките на газ и петрол, ако не гласува срещу Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
earth1225
преди 1 година
На някой му се изплъзват точките живот ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 18
Импeраторът
преди 1 година
султан Путин, кога ще ми платиш девидентите крадец пробит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
Нечестивият детеубиец с поредна доза безумни празнословия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още