IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви нов договор за доставка на С-400 с Турция, Анкара отрече

Турция бе първата страна членка на НАТО, която купи системата С-400 от Москва през 2017 г.

16:55 | 16.08.22 г.
Системата С-400. Снимка: GettyImages
Системата С-400. Снимка: GettyImages

Русия и Турция са сключили нов договор за доставката на втори полк от зенитно-ракетни системи (ЗРК) С-400, като производството на някои компоненти ще бъде извършено директно в Турция, обяви ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия Дмитрий Шугаев на международния форум „Армия-2022“, цитиран от агенция ТАСС. Представител на турското министерство на отбраната обаче изрази съмнения за сделката, предава Ройтерс.

„Съответният договор вече е подписан. Освен всичко друго той ще позволи производството на някои компоненти на системата да бъде на местно ниво“, каза Шугаев.

Той заяви с увереност, че през следващите няколко години е малко вероятно друга страна да създаде система, която може да се конкурира със ЗРК системата С-400 Триумф. Договорът с Турция в момента се прилага на практика, добави той.

Представител на турското министерство на отбраната обаче заяви, че за момента "няма нови споразумения".

"Първоначалният договор, който бе подписан с Русия за покупката на С-400, вече включваше два полка. Покупката на втори полк бе включен в първоначалния план и свързания договор", каза той.

"Затова засега нямаме конкретни развития, които си заслужава да бъдат съобщени. Процесът продължава и няма нови споразумения", допълва той.

Турция бе първата страна членка на НАТО, която купи РЗК системата С-400 от Москва през 2017 г. Решението на Анкара предизвика силно негативна реакция от САЩ и алианса като цяло. Тъй като Турция така и не се поддаде на натиска на САЩ да се откаже от системата, Вашингтон изключи Анкара от програмата си за пето поколение изтребители F-35. Всеки нов договор между Русия и Турция ще предизвика сериозни опасения от Вашингтон в момент, в който се опитва да изолира Русия и да запази единството в НАТО на фона на войната в Украйна.

С-400 Триумф е последната система с дълъг и среден обсег с ракети земя-въздух. Тя е създадена да унищожава стратегически и тактически самолети (включително изтребители стелт) и може да поразява всякакви други въздушни цели при силен огън и радиоелектронно противодействие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още