IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев бе разтърсен от мощни експлозии в сутрешните часове

Това са най-мощните взривове в столицата, откакто по-рано през април руските войски се изтеглиха от тази част на страната

09:25 | 15.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Повредена от бомбардировките инфраструктура в Киев. <em>Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK</em></p>

Повредена от бомбардировките инфраструктура в Киев. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Мощни експлозии се чуха в Киев рано тази сутрин, а сирените за въздушно нападение звучаха в цяла Украйна, в момент, когато хората се подготвят за нови руски нападения, след като късно снощи флагманът на руския Черноморски флот потъна в резултат на пожар, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Експлозиите изглежда са най-мощните в столичния регион, откакто по-рано през април руските войски се изтеглиха от тази част на страната, за да се готвят за битки в Южна и Източна Украйна. Те се случиха само часове, след като американският президент Джо Байдън обяви, че е готов да посети украинската столица. 

За момента няма съобщение за щети след експлозиите, за които беше съобщено в Киев, в Херсон на юг, в източния град Харков и малкия град Ивано-Франкивск на запад.

Украинските медии съобщиха за прекъсване на електричеството в части от Киев.

Въздушните сирени се включиха във всички райони на Украйна веднага след полунощ и продължиха да звучат в източните региони на Луганск и Запорожие, дори и след спирането им на други места, съобщиха медии.

Междувременно Украйна пое отговорност за потапянето на руския крайцер „Москва“ и каза, че корабът от съветско време е бил ударен с ракети. Плавателният съд потъна, докато беше теглен на буксир към пристанище, съобщи руското министерство на отбраната.

Повече от 500 моряци са били евакуирани от кораба, след като мунициите на борба му експлодираха, посочи министерството, без да признае, че е имало нападение. Украйна съобщи, че е поразила „Москва“ с противокорабна ракета „Нептун“, родно производство.

Потъването на крайцера стана в момент, в който Русия продължава да обстрелва от Черно море украински градове по крайбрежието, почти 50 дни след началото на нашествието ѝ.

Жителите на Одеса и Мариупол, който е на брега на Азовско море, се готвят за нови руски атаки.

В ранното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски намекна за потъването на „Москва“ и предупреди за руските намерения да вземат на прицел източния Донбаски регион, включително Мариупол.

Зеленски отдаде дължимото „на всички онези, които спряха напредването на безкрайните конвои с руска военна техника, на онези, които показаха, че руските кораби могат да слязат на дъното“

През последните часове Украйна успя да спаси около 2550 цивилни граждани от оспорваните райони, съобщи заместник-ръководителят на правителството Ирина Верешчук в Киев. Около 2300 души са пристигнали в южния украински град Запорожие, включително 290 жители на Мариупол. По време на евакуацията руските части "постоянно" са нарушавали установените за тази цел примирия, заяви Верешчук. Други около 220 души са били доведени на безопасно място от Луганска област в източната част на страната. Там, както и в съседната Донецка област, през следващите дни се очаква руска офанзива и ожесточени боеве.

Войната, започната от Русия, продължава от 24 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Лесно може да спрат да умират ,като се предадат и няма да ***,ама като се завират и крият по разни дупки ще ***, точно като плъхове ще ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
GiRo
преди 2 години
Гоше, умират хора, точно заради твоите руснаци. Крайно време е да се върнат в просия и да спрат с глупостите. Нямат работа в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Крайно време е ,руснаците започнат истински военни действия ,а не само да отправят предупреждения То се видя че тия от Киев само от бой разбират Та колкото по скоро го отнесат (боя) ,толкова по малко жертви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още