IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: Бундесверът ще получи още 100 млрд. евро за инвестиции и въоръжение

Германия ще строи два терминала за втечнен природен газ

14:39 | 27.02.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/CLEMENS BILAN</em></p>

Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Бундесверът ще получи 100 млрд. евро за инвестиции и проекти за въоръжаване чрез специален фонд. Парите ще бъдат предоставени с федералния бюджет за 2022 г. Това обяви германският канцлер Олаф Шолц по време на извънредното заседание на Бундестага.

В Украйна „хората не защитават само своето отечество. Те се бият за свободата си и за демокрацията си. За ценности, които ние и те споделяме", каза германският канцлер.

В същото време той обеща, че Германия „от сега нататък - година след година - ще инвестира повече от два процента от брутния вътрешен продукт в нашата отбрана".

По думите на канцлера светът е навлязъл „в нова ера“ с руското нашествие.

На фона на повратната точка, предизвикана от руската атака в Украйна, Бундесверът се нуждае от „нови, силни способности", заяви Шолц. Критерият трябва да бъде, че е направено всичко необходимо за гарантиране на мира в Европа. „Едно е ясно: трябва да инвестираме значително повече в сигурността на страната ни, за да защитим по този начин свободата и демокрацията си", каза Шолц. Целта, каза той, е ефективен, високомодерен и прогресивен Бундесвер. 

Министърът на финансите Кристиан Линднер (FDP) ще представи бюджета за 2022 г. пред кабинета на 9 март. Шолц подчерта, че увеличаването на разходите за отбрана до два процента от икономическото производство се случва не само защото е било обещано на съюзниците: „Правим това и за себе си, за собствената си сигурност."

Шолц даде да се разбере, че сега става въпрос и за това да се предотврати разпространението на "войната на Путин в други страни в Европа". Приносът на Германия беше ясен: "Без никакви "ако" или "но", ние изпълняваме дълга си за подкрепа в НАТО. Казвал съм го и на нашите съюзници в Централна и Източна Европа, които са загрижени за сигурността си." Путин не бива да подценява решимостта на Германия "да защитава всеки квадратен метър от територията на Алианса заедно с нашите съюзници", предупреди канцлерът.

В началото на речта си Шолц нарече нападението на Русия над Украйна „повратна точка в историята на нашия континент". Действията на президента Владимир Путин са нехуманни, противоречат на международното право и „не могат да бъдат оправдани от никого и от нищо", заяви канцлерът. С нападението си срещу Украйна руският президент Владимир Путин поставя страната си „встрани от цялата международна общност на държавите". „Само с извънредната спирачка на правото си на вето Москва - все пак постоянен член на Съвета за сигурност - успя да предотврати собственото си осъждане. Какъв позор“, добави Шолц.

Той изрично спомена и за смелостта на украинския народ. Германия застава „на страната на всички онези в Русия, които смело се противопоставят на силовия апарат на Путин и отхвърлят войната му срещу Украйна", заяви федералният канцлер. „Знаем, че сте много. На всички вас казвам: не се отказвайте!", призова Шолц. Той бил „напълно сигурен", че свободата, толерантността и правата на човека ще надделеят в Русия.

В същото време Шолц изрази признателност към ангажираността на всички сили в Русия, които протестират срещу действията на Путин. „Това изисква голяма смелост и истинска храброст", казва Шолц. Тези хора са „приели ареста и наказанието" за себе си, каза Шолц, скед което  много членове на Бундестага станаха от местата си и ги аплодираха.

Обръщайки се към всички германски граждани, родени в Украйна или Русия, Шолц заяви, че Германия „няма да допусне този конфликт между Путин и свободния свят да доведе до отваряне на стари рани и нови изкривявания".

За да освободи Германия от зависимостта ѝ от руския газ, Шолц обяви изграждането на два терминала за втечнен природен газ (LNG) в Германия - в Брунсбютел и Вилхелмсхафен.

Германският канцлер изтъкна и решимостта да се спазва член 5 от Договора за НАТО. Трябва да се предотврати разпространяването на войната в други страни, казва Шолц в Бундестага. „Без никакви "ако" или "но", ние изпълняваме дълга си да подкрепяме НАТО", казва Шолц. „Президентът Путин не бива да подценява нашата решителност“, добави германският канцлер.

В края на правителственото си изказване федералният канцлер благодари на всички, „които в наши дни са оставили своя отпечатък: срещу войната на Путин - и които се събират тук, в Берлин, и на други места за мирни демонстрации". Той благодари на всички, които в тези времена „са с нас в името на свободна и отворена, справедлива и мирна Европа. Ще я защитим".

Днес Бундестагът се събира на специална сесия, посветена на войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Айде, Германия скъса синджира и почва да се въоръжава. Едмо мустакато момче се подсмихвва доволно от оня свят или от някой бункер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
И да, и не - като военен бюджет немския е колкото рашкия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
penman
преди 2 години
Най-после действията на лудия "император" ще "събудят" Германия и тя ще заеме полагащото й се място в НАТО. Бундесвера в момента е нищо, даже тук в Германия битува поговорката, че ако те мързи да работиш, постъпваш в Бундесвера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
data
преди 2 години
Не, на зла круша, зъл прът .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
ing5rov
преди 2 години
както вермахта през 39а ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още