IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационните страхове разколебаха инвеститорите на европейските борси

Книжата на Societe Generale поскъпнаха с 3,24 на сто, след като кредиторът представи силен отчет за 2021 г.

19:30 | 10.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха редовната търговия без единна посока на фона на надигащите се опасения относно инфлацията в САЩ, която се ускорява до 40-годишен връх, което подкрепя прогнозите на икономистите за покачване на лихвите още тази година, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,23% до 472,24 пункта.

Германският индекс DAX записа лек ръст от 0,05% до 15 490,44 пункта.

Френският показател CAC отчете спад от 0,41% до 7101,55 пункта.

Британският измерител FTSE напредна с 0,38% до 7672,4 пункта.

В пазарния фокус попаднаха данните за инфлацията в САЩ, която се ускорява през януари до 7,5% на годишна база, показват данните на министерството на труда на страната. Това е най-високото ниво на индекса на потребителските цени от февруари 1982 г. - връх, който бе очакван от пазара. В същото време покачването на цените надмина очакванията на анализаторите, анкетирани от Dow Jones, които бяха за увеличение в размер на 7,2 на сто.

европейски европейски

Извън цените на храните и волатилния газ, индексът е нараснал с 6% спрямо очакванията за 5,9% увеличение.

Месечното повишение също е надминало очакванията – инфлацията се е ускорила до 0,6% на месечна база спрямо прогнозите за 0,4% ръст. Основната инфлация се е ускорила с най-бързия си темп от август 1982 г.

В същото време Европейската централна банка предупреди, че шест от банките в еврозоната не са отговорили на капиталовите ѝ изисквания. Въпреки това банките на Стария континент са се справили добре с пандемията и използването на част капиталовите буфери може да бъде прекратено в края на годината.

Книжата на френския кредитор BNP Paribas поевтиняха с 0,22%, след като стана ясно, че банката обмисля продажбата на бизнеса си за потребителски финанси в Централна и Източна Европа в рамките на усилията си да оптимизира портфейла си, за да набере средства.

Друг френски кредитор, Societe Generale, отчете нетна печалба от 5,64 млрд. евро за цялата 2021 г., с което надмина очакванията на анализаторите за 4,4 млрд. евро. Банката се възстановява успешно с рекордна годишна печалба от първата си година на загуба от десетилетия. Всички основни бизнеси на френския банков гигант се представят по-добре от очакваното през четвъртото тримесечие. Книжата на Societe Generale  поскъпнаха с 3,24 на сто.

Акциите на Siemens отчетоха ценови ръст от 4,72%, след като германската технологична група записа по-висока от очакваното печалба и обяви, че се радва на „изключителни“ поръчки от своите клиенти. Приходите през тримесечието (първото от фискалната 2022 г. на Siemens) са се увеличили със 17 на сто до 16,50 млрд. евро. Това се оказа над прогнозата за 15,95 млрд. евро. Нетната печалба на компанията е нараснала с 20% до 1,8 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още