IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия подсилва сектора на чиповете, за да отблъсне поглъщания от чужди фирми

Берлин търси начини да спре глобалната инвазия на азиатски технологични гиганти, инвестирайки милиарди евро в своята индустрия

21:10 | 01.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия планира да даде тласък на своята индустрия за полупроводници, след като правителството осуети опит за поглъщане на местен доставчик, повдигайки въпроси относно технологичната стратегия на страната. Администрацията на канцлера Олаф Шолц работи по програми за инвестиране в производството на чипове, което правителството смята за основен фактор в индустриалната сила на Германия, съобщава Bloomberg. 

Министърът на икономиката Роберт Хабек се срещна с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Брюксел, за да гарантира, че плановете на страната за инвестиране на милиарди евро в по-чисти технологии ще преминат проверка.

Новото правителство на Германия спря поглъщането на базираната в Мюнхен Siltronic AG от GlobalWafers Co. за 5 милиарда долара.

Налице са признаци, че процесът по поглъщането се е превърнал в геополитически въпрос. Берлин обвини Китай за закъснялото одобрение на сделката – предоставено на 21 януари.

Неуспешната сделка устройва и двете страни. Китай, който издаде решение от 80 страници, подкопава усилията на тайванската компания да стане още по-голям играч в индустрията на полупроводниците, докато Германия предотвратява риска от загуба на ключова технология.

Хабек, който също така отговаря за енергийната и екологична политика, преследва по-задълбочено преразглеждане на политиките в рамките на най-голямата икономика в Европа. Фокусиран върху широката експанзия на възобновяемата енергия, бившият лидер на партията на Зелените се стреми да насочи страната по пътя на технологичните иновации.

Остава да се види как Германия планира да подсили своя сектор на полупроводниците. Представители на Германия, Белгия, Франция, Италия и Нидерландия се притесняват, че прекомерните държавни инвестиции в производството на чипове може да доведат до надпревара за субсидии или дори до свръхпроизводство.

Още преди последните парламентарни избори Германия затегна правилата за поглъщания от чуждестранни компании след поредица от опити на китайски концерни да придобият германски високотехнологични фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
sando1610
преди 2 години
Точно Америка е най-големият виц където всичко произвеждат във китай.. Ама ти явно живееш във собствен измислен свят никой не произвежда във собствената си държава заради скъпата работна ръка . Основно компютри електроника се произвежда във Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
wart
преди 2 години
Немците никога не са имали висококачествена и надеждна електроника като Япония, Холандия, Корея или Америка. И милиарди да вложат близките 25-30 години не биха създали високо-технологични продукции или IT технологии ( някой да е чул ,че са произвели ; Телефон, Рс , Спътникови системи, Електроника им за колите които произвеждат са Тайван, Китайски да не говорим за SOFTWARE въобще мечта. Така,че японската електроника не от вчера а от 60 години на миналият век и е безотказна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още