IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК открива три нови процедури срещу България заради неспазване на европейското право

Расистките и ксенофобските мотиви не са определени или не са правилно определени като утежняващо обстоятелство за всички правонарушения

15:48 | 03.10.24 г.
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

България не е спазила европейската директива относно шума и има два месеца, за да реагира, съобщават от Европейската комисия (ЕК). Това е една от трите нови процедури, започнати от Комисията срещу страната, в допълнение на други, които минават на следващия етап. Процедурите обхващат проблеми, свързани с околната среда, с правосъдието и финансовите услуги.

Страната ни не е докладвала на Комисията цялата необходима информация относно стратегическите карти за шума, включително излагането на шум на населението. Според директивата за шума държавите членки трябва да приемат карти, на които се показва излагането на шум в рамките на големите агломерации, по главните железопътни линии, главните пътища и около главните летища.

Тези карти служат за основа за предприемането на мерки за намаляване на шумовото замърсяване. От държавите членки се изисква също така да информират Комисията за констатациите от стратегическите карти, за да може тя да изготви доклад, обхващащ ситуацията в ЕС. Подобна информация обаче не са подали България, Гърция, Румъния, Словакия, Словения и Унгария. По тази причина Комисията е изпратила уведомителни писма, с които им дава два месеца, за да отговорят и да отстранят констатираните недостатъци. При липса на задоволителен отговор Комисията може да реши да издаде мотивирано становище, което представлява втора стъпка в административната процедура, предшестваща наказателната процедура.

ЕК сигнализира и че България е транспонирала само частично и неправилно Рамковото решение на Съвета относно борбата с расизма и ксенофобията, за което е изготвено мотивирано становище. Според Комисията в българското право расистките и ксенофобските мотиви не са определени или не са правилно определени като утежняващо обстоятелство за всички нарушения на реда, или не се гарантира, че националните съдилища могат да вземат под внимание тези мотиви при определяне на размера на присъдите.

Мотивирано становище има и по темата за Директивата относно правото на достъп до адвокат и на осъществяване на връзка при задържане, която също е неправилно транспонирана в националното законодателство. Грешките засягат приложното поле на процесуалните права и ефективното участие на адвоката по време на разпит, както и дерогациите от правото на достъп до адвокат поради нуждите на разследването.

Констатирано е и неспазване на Рамковото решение относно европейската заповед за арест и процедурите за предаване между държавите членки. Комисията смята, че страната не е транспонирала правилно разпоредбите относно решението издирваното лице да остане задържано и относно материалните условия, необходими за действителното предаване на издирваното лице.

Официално уведомително писмо е изпратено до страната във връзка с финансовата стабилност и финансовите услуги. Според ЕК България не е транспонирала правилно Директивата за автомобилното застраховане. Българското законодателство приема, че задължителната застраховка на моторни превозни средства при някои увредени лица покрива обезщетението за неимуществени вреди, причинени от смъртта на роднина при произшествието. Сумата обаче е по-ниска от минималната, изисквана в Директивата.

Същевременно Европейската комисия ще намали размера на финансовите санкции срещу страната, предложени на Съда на ЕС във връзка с Директивата относно европейската услуга за електронно пътно таксуване (ЕУЕПТ). През април 2023 г. Комисията предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз заради това, че не е трансонирала Директивата в законодателството си. Оттогава обаче страната има напредък по темата, затова и се предлага намаляване на първоначално предложените санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още