IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС ще приспадне 200 млн. евро от плащанията за Унгария заради глобата за миграцията

Будапеща не е спазила по-ранно съдебно решение относно защитата на търсещите убежище и не е платила глобата в срок

22:06 | 18.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) ще приспадне 200 млн. евро от следващите плащания за Унгария, тъй като страната не е платила глоба, наложена заради политиките ѝ за убежището, преди изтичането на крайния срок във вторник.

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Балаш Уйвари коментира пред репортери в Брюксел в сряда, че на блока ще му трябва известно време, за да определи предстоящите плащания, които могат да поемат глобата, съобщава Bloomberg.

Съдът на Европейския съюз нареди на Будапеща да плати глобата, заедно с допълнителни 1 млн. евро дневно, заради неспазването на по-ранно решение на съда относно защитата на търсещите убежище.

Унгария, която е ротационен председател на ЕС до края на годината, заплаши да отмъсти, като изпрати мигранти, които се появяват на нейните граници, с автобуси до Брюксел.

Заради крайнодесните партии, които набират политическа популярност в европейските държави, нараства противопоставянето срещу новия пакт на ЕС за миграцията и убежището. Във вторник Нидерландия поиска да се откаже от споразумението, въпреки че блокът каза, че няма механизъм за това.

През юни Съдът на ЕС заяви, че правителството на Унгария „умишлено избягва“ правилата за третиране на граждани на трети страни, търсещи убежище в страната, което представлява „сериозна заплаха за единството на правото на ЕС“. Според съдиите Унгария незаконно е задържала лица, търсещи убежище, и е депортирала незаконно пребиваващи граждани, без да следва процедурите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още