IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прокурорската колегия на ВСС възобнови процедурата за избор на главен прокурор

На 16 януари Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да изслуша кандидатите и да гласува избора на Обвинител №1

16:23 | 09.09.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие да се възобнови спряната процедура за избор на главен прокурор. Според приетия график изслушването на кандидатите и изборът на Обвинител №1 трябва да стане на 16 януари догодина, съобщи на сайта си съдебната институция.

Окончателно решение за провеждане на процедурата трябва да вземе пленумът на Висшия съдебен съвет, който ще заседава на 12 септември.

Стефан Петров, който председателства заседанието на прокурорската колегия, посочи, че ВСС не открива нова процедура, а възобновява тази, „открита миналата година“. „Ние сме длъжни за възобновяването ѝ, и освен юридическите доводи, свързани с решението на Конституционния съд, други доводи нямаме. И да не се търсят някакви други странични доводи за това възобновяване“, коментира той, цитиран от БНР.

В случай че Пленумът на ВСС проведе заседание на 12 септември и възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор, предложения за кандидатури следва да бъдат направени в четирите последователни заседания на пленума – на 19 септември, на 26 септември, на 3 октомври и на 4 октомври.

Предложения могат да правят не по-малко от трима от прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието.

До 24 октомври кандидатите за нов главен прокурор ще имат краен срок да представят концепция как ще управляват държавното обвинение, а според правилата Висшият съдебен съвет има задължение до 29 октомври да публикува концепцията и документите на кандидатите.

На 27 ноември прокурорската колегия ще обсъди докладите на Комисията по атестирането и конкурсите и на Комисията по професионална етика за професионалните и нравствените качества на кандидатите и тяхната допустимост. 

На 5 декември 2024 г. Пленумът на ВСС ще се произнесе по евентуално постъпилите възражения срещу допустимостта и списъка на кандидатите и ще бъдат обявени датата, часа и мястото за тяхното изслушване и гласуване за нов главен прокурор.

Крайният срок за представяне на становища и въпроси е 8 януари 2025 г., като те ще бъдат публикувани най-късно до 13 януари 2025 г.

На 16 януари 2025 г. ще се проведе заседание на Пленума на ВСС за изслушване на кандидатите и гласуване за нов главен прокурор.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие решения, с които прави предложения до Пленума на Висшия съдебен съвет за изменение и допълнение на правилата за избор на тримата големи – председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор, съобщи на интернет страницата си ВСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още