IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Монголия не арестува Путин и рискува да си навлече съдебно разследване

Руският президент е издирван за престъпления срещу човечеството

23:38 | 02.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2000 година Монголия подписа Римския статут, а две години по-късно го ратифицира и за нея решенията на Международния наказателен съд в Хага са задължителни. Страната обаче не арестува руския президент Владимир Путин, издирван за военни престъпления и сега самата тя рискува съдебно разследване, пише Politico.

Съдът издаде заповед за ареста на руския президент през 2023 година заради депортирането на украниски граждани, включително и хиляди деца в Русия. За издирване е обявен и омбудсманът на Русия, занимаваща се с проблемите на децата, Мария Лвова-Белова. Всички държави, признаващи Римския статут, са задължени да изпълнят заповедта. Заради това Путин отказа да пътува до Република Южна Африка за срещата на БРИКС.

И ЕС, и Украйна, която също наскоро ратифицира статута, призоваха Монголия да изпълни задълженията си, когато стана ясно, че Владимир Путин е приел покана за визита в страната. От Москва бяха сигурни, че до арест няма да се стигне и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в края на миналата седмица, че няма никакви притеснения за пътуването.

Посещението на рукия президент всъщност едва сега започва и ако Монголия не изпълни задължението си да арестува Путин, самата тя ще бъде разследвана за нарушване на принципите на Римския статут, казва Тамас Хофман, анализатор в Института за правни изследвания пред Politico.

Той обаче допълва, че няма някакви сериозни санкции, които да грозят страна, която не изпълнява задълженията си. През 2015 година например РЮА не арестува президента на Судан Омар ал-Башир, търсен за геноцид. Тогава Международният наказателен съд постанови, че страната не е изпълнила задълженията си и всичко приключи до тук.

От "Амнести Интернешънъл" коментират пред европейското издание, че отказът да бъде арестуван Путин е не само препятстване на правосъдието, но и съучастие в едно от най-тежките престъпления в международното наказателно право.

От Международния наказателен съд на този етап не коментират действията на Улан Батор.

Politico отбелязва още, че макар и голяма като площ Монголия (1,55 млн. кв. км)е обитавана от едва 3,4 млн. души. Страната граничи единствено с Русия (от юг) и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
morgen9222
преди 2 часа
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк---- https://do.my/texx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още