IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прокуратурата обвини Стоян Мавродиев и Румен Гайтански – Вълка заради кредита от ББР

С обвинение е и служител на фирмата „Роудуей кънстракшън“, който е задържан за 24 часа

14:27 | 15.08.24 г. 8
Стоян Мавродиев, снимка: БГНЕС/Благой Кирилов
Стоян Мавродиев, снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Стоян Мавродиев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, за което е предвидено лишаване от свобода от 10 до 20 години, конфискация на част или на цялото имущество. Това каза пред журналисти заместник градския прокурор Деян Захариев относно разследването за отдадения през 2019 г. на фирма на Румен Гайтански – Вълка кредит от близо 150 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР), чийто изпълнителен директор към онзи момент е Мавродиев.  

Като обвиняеми са привлечени още Румен Гайтански – Вълка и служител на „Роудуей кънстракшън“ – дружеството, усвоило кредита, на име Иван Георгиев. Мавродиев е обвинен като извършител на присвояването, а Гайтански и Георгиев – като подбудител и помагач. Иван Георгиев от „Роудуей кънстракшън“ е задържан за срок от 24 часа.

„Все още се събират доказателства. Проверява се дали към извършеното присвояване са били съпричастни и други лица от ББР“, каза Захариев, като допусна да бъдат повдигнати и обвинения за пране на пари.

Преди ден БНТ съобщи, че Стоян Мавродиев и Румен Гайтански са напуснали страната. Такава информация обаче все още не е постъпила официално по делото. В момента двамата се издирват на официалните им адреси.

Разследващите органи и наблюдаващият прокурор ще преценят дали да бъдат разпитвани собствениците на ТЕЦ „Варна“ и служители на „Кристална вода“ като свидетели, стана ясно още от думите на Захариев.

Хронология на обвинението – защо сега

Кредитът е отпуснат през 2019 г. от Българската банка за развитие на фирмата „Роудуей кънстракшън“. По това време управител на банката е Стоян Мавродиев. На 9 август от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) съобщиха, че проверяват за извършени закононарушения във връзка с отпуснатия кредит, ощетили ББР и съответно – държавата. Обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договора за кредита.

Заместник градският прокурор Десислава Петрова даде повече информация защо има развитие по случая едва сега, въпреки че заемът е отпуснат през 2019 г. Преди ден изпълнителният директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев заяви, че сигналът до прокуратурата за този кредит е подаден още през 2021 г.

Петрова обясни, че делото е образувано в края на октомври 2022 г., като е заведено разследване за престъпление по служба (чл. 282 от НК). Първоначално по случая започва работа ГДБОП, но впоследствие се прехвърля на следовател от Софийска градска прокуратура.

Разследването е прекратено на 5 май 2023 г., защото наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба и е потвърдено от Софийската апелативна прокуратура.

Върховната прокуратура обаче установява, че макар да няма доказателства за престъпление по служба, са констатирани пропуски и непълнота на фактите, като не са разследвани част от връзките между дружествата, свързани с отпуснатия кредит. Не е изследвана и възможността да е извършен друг състав на престъпление, различен от това по чл. 282, обясни Петрова. Това води до връщане на делото към наблюдаващия прокурор на 12 януари 2024 г. и разследването е продължило с изискване на допълнителна информация от ББР, ДАНС, териториални дирекции на НАП и разпит на свидетели.

След промените в законодателството, свързани с Комисията за противодействие на корупцията, инспектор от КПК е продължил разследването, довело до вчерашните претърсвания на адреси на фирми, свързани с Румен Гайтански и Стоян Мавродиев.

Защо са иззети луксозните автомобили на Гайтански?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

При извършваните вчера претърсвания от базата на „Волф“ – една от фирмите на Гайтански, бяха иззети луксозни автомобили, собственост на бизнесмена. По информация на БНТ те са закупени с пари от кредита, отпуснат от ББР, а съдът е дал разрешение да се изземат 8 автомобила. 

Заместник градският прокурор Деян Захариев обясни в отговор на журналистически въпрос, че иззетите коли не са нито предмет, нито средство за извършване на престъплението. Те са иззети съгласно предвидената възможност за отнемане на имущество и „следва да бъде направена преценка дали това имущество да бъде обезпечено с оглед на бъдещо отнемане“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Правосъдие виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
Ivan N.
преди 25 минути
До: Sad ей, подкупен олииигозахари_д! Ти вземи отвори статии отпреди няколко години, когато от пуснаха кредита на новорегистрирана фирма с 2 лв капитал, после ми говори. БбР означава Българска Банка за Развитие, това са пари от бюджета, а кредит за 150 млн не се вписва в политика за развиване на малък и среден бизнес, камо ли да бъде даден на мутренЯк от прехода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
corner
преди 39 минути
Това сега какво е .......... като кредитирането им е толкова трудно , защо кредитират изобщо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 57 минути
До: Sad да де, а като шеф на КФН опъна чадър върху КТБ, човек с дългогодишен опит в кражбите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 13
Sad
преди 1 час
До: evlogi, това е ясно, но какво общо има г-н Мавродиев? Той е уважаван икономист-банкер, дългогодишен началник на КФН, после още много години беше директор и на ББР. По спомен имаше новини, че е и много добре платен и получава повече от шефа на БНБ, това беше преди 5-10г. Ако започнем да се съмняваме в г-н Мавродиев, е то направо да се съмняваме в цялата ни банкова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
evlogi
преди 1 час
По-очевидна и нагла схема за завличане на държавна пара от въпросният кредит няма накъде.Теглена огромна сума от нова фирма , свързана с РГ, за закупуване на някво фирме , пак свързано с РГ, с обезпечение въпросното фирме, което в никоя вселена не би струвало дори близо до 150 млн лева., че дори и до една десета от тази сума..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 18
Sad
преди 1 час
Мавродиев са го натопили заради обезпечението най-вероятно. Ако при нас дойде криза като онази от 2007-2008г. при сегашните раздавани кредити срещу надценени ипотеки, и ако се тръгне да се търсят виновници, че то 1/4 от банкерите ни ще са на същия хал, заедно с половината банки. Банките са за това да раздават кредити, а държавата е за да има кой да ги подкрепя и да им дава пари за да не закъсат съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
vasp
преди 1 час
Как навреме се сетиха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 24
Repoman
преди 2 часа
Стоян Мавродиев нищо не е присвоил по длъжност, не бива така да се плюе по лица, които са доказани дългогодишни капацитети за нашето родно банково дело. Може да е бил въведен в заблюждение, може да е станало объркване, още повече че това не е единствения кредит който е глътнал вода. Нито пък ББР е единствената банка която има проблеми с кредити у нас. Все пак банките у нас раздават едни кредити като луди на едни ниски лихви, нормално е да има и проблеми. Стоян Мавродиев не е правил нещо невиждан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още