IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейската прокуратура проверява "Булгартрангаз"

По информация на bTV причината за акцията е договорът с Botas

12:31 | 13.08.24 г.
Снимка: Министерство на енергетиката
Снимка: Министерство на енергетиката

Европейската прокуратура извършва проверка в офисите на "Булгартрансгаз" и по информация на bTV тя е свързана с договора, който България сключи с Botas в началото на 2023 година. От институцията отказват коментар.

Договорът дава достъп до терминалите за втечнен газ на Турция и още при сключването му газопреносни компании от Европа коментираха, че може да има нарушения на европейските правила. От лятото на 2023 година Европейската комисия (ЕК) анализира договорките между двете страни.

В края на миналата година "Булгаргаз" съобщи, че е получила списък с въпроси от Брюксел за Botas и ще отговори в поставения срок. В българското Министерство на енергетиката не откриват нарушения, коментира през миналото лято тогавашният енергиен министър Румен Радев.

Договорът с турската Botas беше сключен след срещата на президента Румен Радев с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. Тогава Европа беше обхваната от газова криза и се търсеха бързи варианти за реакция, а България имаше достъп само до терминала в Ревитуса, където обаче нямаше свободни лотове за доставка.

Договорът е със срок до 2035 година и в крайна сметка се оказа и крайно неизгоден за България. В него е предвиден капацитет от 1,5 млрд. куб. метра газ годишно, за който България дължи такса в размер на 2,3 млрд. евро за срока на договора, независимо дали се използва, или не. "Булгаргаз" е спряла плащанията по този договор заради финансови затруднения. 

Още преди години България стана акционер в терминала за втечнен газ край Александруполис (чрез "Булгартрансгаз") и очаква всеки момент пускането му в търговска експлоатация. Там имаме запазени 500 млн. куб. метра природен газ годишно.

България поиска предоговаряне на условията по договора с Botas, но по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов коментира, че турската компания не приема посочените основания за това, а именно промяната на пазарните условия. Малинов беше директор на "Булгартрансгаз" и заяви пред депутатите, че неговата работа по този договор е довело до "отварянето " на входната точка "Странджа - Малкочлар", което носи приход на компанията от 100 млн. лева годишно.

Народното събрание възложи на изпълнителната власт да предоговори условията по договора с Botas, а също така и сезира ДАНС за нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още