IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВнР временно спира да приема заявления за документи за самоличност за българи в чужбина

Заради въвеждане на нова информационна система ще бъде спряно и приемането на заявления за издаване на визи

14:15 | 02.08.24 г.
Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg
Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

В периода 9-18 август ще бъде преустановено приемането на заявления за издаване на документи за самоличност - паспорт и лична карта, на български граждани в чужбина, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР). Причината е въвеждането на нова визова информационна система, което налага спирането на работата на съществуващата.

В консулските служби на дипломатическите представителства на България в чужбина временно ще бъде спряно и приемането на заявленията за издаването на визи за чужди граждани.

От МВнР съобщават, че в този период ще бъдат въведени мерки, които да позволят реакция при спешни и хуманитарни случаи. Става въпрос за издаване на временни паспорти, заверки на документи при неотложно пътуване, свързано с болест или смърт на близък член на семейството, пътуване на непълнолетни и т.н.

От институцията препоръчват още на хората, записали часове за подаване на документи или за легализация на документи, да се свържат с консулската служба за пренасочване на часовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още