IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ВАС отхвърли искането на Андрей Гюров за спиране на отстраняването му

Според съда Гюров не е доказал, че неговото отстраняване му е нанесло лична или имуществена вреда

09:50 | 30.07.24 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране предварителното изпълнение на решението на Управителния съвет на БНБ, с което е отстранен от длъжност.

Определението подлежи на обжалване в седемдневен срок от съобщаването му на страните, като делото предстои да бъде разгледано по същество на 2 август, съобщават от съда.

Върховните магистрати приемат, че отстраняването на подуправителя според Закона за БНБ по своята същност представлява временна мярка, която се налага по изключение при определени предпоставки и за определен период от време.

Според съда с тези разпоредби законодателят защитава обществения и респективно – държавния интерес, като предвижда при изпълнение на правомощията си членовете на управителния съвет да отговарят на изискванията за заемане на длъжността и в този контекст предотвратява настъпването на вреди при несъответствие с изискванията по закона.

„Евентуално накърнени лични или имуществени интереси не са от естество да обосноват спиране на действието на обжалвания акт“, се посочва в решението на ВАС.

Според ВАС доводите, свързани с това дали Гюров отговаря или не на изискванията за подуправител на БНБ, следва да се преценят при разглеждането на делото по същество, което ще се случи на 2 август. В случай че Върховният съд отхвърли решението на БНБ, то Андрей Гюров ще бъде върнат на поста. Ако съдът обаче се съгласи, подуправителят ще бъде предложен за освобождаване в парламента. 

Андрей Гюров беше отстранен заради несъвместимост като подуправител на БНБ на 16 юли – почти година след избирането му, „до окончателно изясняване на казуса“. Той излезе в неплатен отпуск в края на юни, след като Комисията за противодействие на корупцията обяви, че е установила несъвместимост с изпълняваните от него функции на подуправител и ръководител на управление „Емисионно“. Още тогава Гюров обяви, че това решение се основава на „неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая“. 

През 2023 г. от „Има такъв народ“ поискаха отстраняването на Андрей Гюров от ръководството на БНБ, защото според тях той не прекратил навреме членството си в ръководството на партията „Продължаваме промяната“. Тогава Гюров твърдеше, че е подал оставка веднага, а според устава на партията оставката поражда незабавно действие, затова и счита мандата си за прекратен от 26 юли 2023 г., когато положи клетва като подуправител на БНБ.

Според Закона за БНБ управителят и подуправителите на банката нямат право да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органи на дружества, в които БНБ има участие. Изключение се прави само ако управител или подуправител е станал служебен премиер – възможност, предвидена след последните промени в Конституцията. След отстраняването си Гюров не може да бъде вариант за служебен министър-председател при сформирането на нов кабинет до изборите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още