IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски съд осъди американския журналист Евън Гершкович на 16 години затвор

Репортерът на Wall Street Journal продължава да твърди, че е невинен по обвиненията в шпионаж

16:24 | 19.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руски съд осъди журналиста на Wall Street Journal Евън Гершкович на 16 години в наказателна колония, след като го призна за виновен в шпионаж, съобщава Bloomberg, позовавайки се на агенция „Интерфакс“.

Присъдата бе прочетена на заседание при закрити врати в Свердловския окръжен съд на Екатеринбург, като то беше изтеглено с почти месец напред от първоначално насрочената дата за 13 август. По-рано в петък прокурорите заявиха, че искат 18-годишна присъда за американеца.

32-годишният Гершкович и медията отричат обвиненията на Руската федерална служба за сигурност, че той е шпионирал за ЦРУ, когато бе задържан по време на журналистическо пътуване в Екатеринбург през март 2023 г. Гершкович отново отхвърли обвиненията по време на изслушването в петък, съобщава информационната служба „РИА Новости“.

Присъдата може да положи основата за преговори на Русия и САЩ за потенциална сделка за размяна, включваща Гершкович, тъй като руски официални лица казаха, че преговорите за подобна стъпка могат да се проведат едва след приключване на процеса. Това е първият път след Студената война, в който Русия съди американски репортер за предполагаем шпионаж, което може по принцип да доведе до 20-годишна присъда.

Държавният департамент на САЩ официално определи, че Гершкович е бил „неправомерно задържан“, позволявайки на страната да преговаря от негово име.

Преди началото на процеса главният редактор на WSJ Ема Тъкър заяви, че „фалшивото обвинение в шпионаж неизбежно ще доведе до фалшива присъда на невинен човек, който след това ще бъде изправен пред присъда до 20 години затвор само за това, че си е вършил работата“.

Руският президент Владимир Путин каза, че със САЩ се обсъжда сделка за размяна на Гершкович. Той заяви на среща с чуждестранни медии на 5 юни, че САЩ предприемат активни стъпки, за да осигурят освобождаването на репортера.

Русия по-рано намекна, че иска връщането на Вадим Красиков, който излежава доживотна присъда в Германия за убийството през 2019 г. на бивш чеченски бунтовник в Берлин.

Американската звезда на Женската баскетболна асоциация на САЩ (WNBA) Бритни Гринър беше разменена за известния руски търговец на оръжие Виктор Бут през 2022 г. Друг американец – бившият морски пехотинец Пол Уилън, остава в затвора, след като бе осъден на 16 години през 2020 г. по обвинения в шпионаж, които той отрича. Уилън беше задържан през декември 2018 г., докато присъства на сватба в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още