IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 14 години и споразумение със съда Джулиан Асандж бе освободен

Той бе осъден на лишаване от свобода за същото време, което вече е излежал в британски затвор и което ще бъде приспаднато от присъдата

07:20 | 26.06.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Джулиан Асандж пристига в съда в Сайпан на 26 юни. Снимка: Bloomberg/Chung Sung-Jun/Getty Images
Джулиан Асандж пристига в съда в Сайпан на 26 юни. Снимка: Bloomberg/Chung Sung-Jun/Getty Images

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж бе пуснат на свобода от Федералния окръжен съд на САЩ на о-в Сайпан, Северните Мариански острови - територия на САЩ в Тихия океан, след като съдийката по делото одобри споразумението, сключено между Асандж и американската прокуратура. С това се слага край на 14-годишната съдебна одисея на Асандж, съобщи Ройтерс.

"Работех като журналист и насърчих мой източник да ми предостави информация, за която се казваше, че е класифицирана, за да публикувам тази информация", каза той пред съда. "Смятах, че Първата поправка защитава тази дейност, но приемам, че това е било в нарушение на Закона за шпионажа", допълни Асандж.

Той бе осъден на лишаване от свобода за същото време, което вече е излежал в британски затвор и което ще бъде приспаднато от присъдата, така че създателят на WikiLeaks ще бъде пуснат на свобода.

"С тази присъда, изглежда, ще можете да излезете от тази съдебна зала като свободен човек", заяви съдия Рамона Манглона, след като Асандж пледира "виновен" пред съда, намиращ се в американската територия Северни Мариански острови. Той призна вината си по обвинението в заговор за получаване и публикуване на класифицирани документи, отнасящи се до националната сигурност на САЩ.

Вашингтон обвинява Асандж, че е откраднал и публикувал секретни документи от военните операции в Ирак и Афганистан и по този начин е застрашил живота на източници на американското разузнаване и на други хора.

След като се укриваше в продължение на 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, еквадорските власти отмениха през 2019 г. решението си за предоставяне на политическо убежище. Това даде възможност на британската полиция да го арестува по искане на САЩ. Той прекара последните 5 години зад решетките, докато чакаше решението на британски съд дали да бъде екстрадиран в САЩ.

Частният самолет, с който пътува Ансандж, излетя днес от Сайпан, съобщи по-късно AFP. Според WikiLeaks самолетът пътува за Канбера, в родната на Асандж Австралия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 17
khao
преди 3 дни
До: Tikva007 лапащ, не викам това! Викам, че си бият ***! ...и хич не им е найс! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Tikva007
преди 3 дни
До: kuhao: Викаш, *уотабаут Путин?*, а? Найс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 17
khao
преди 3 дни
До: Tikva007 Пак ли старата песен с биенето на негггрите :D:D ....тоест нищо което вие да не сте вървили по 10, а тия дето изкараха "мръсното бельо" на Късия отдавна гният в земята... не 14 години, ами целия им живот замина.... да ти сееерем на москалското православно правосъдите дето го практикуваш!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Tikva007
преди 3 дни
Това, да не би някой да е забравил, за какво му отнеха 14 години от живота. Имаше и евро-помагачи - Нещо за обвиненията на шведските пудели в изнасилване на две! шведки, с които другите американски пинчери - англичаните, го държаха 12 години затворен, няма ли някакво инфо? Или там станала грешка?! Да ви сееррем на евроатлантическото правосъдие, дето го практикувате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Tikva007
преди 3 дни
*Джулиан Асанж изпраща на Гардиън, Шпигел и Ню Йорк Таймс около 100 000 документа с класифицирана информация за войната в Афганистан от 2001 г. Част от документите разкриват убийството на цивилни от американската армия. След публикуването на тези документи избухва международен скандал. През октомври 2010 г. на страниците на Уикилийкс излизат и компрометиращи армията на САЩдокументи за приключилата през август 2010 г. война в Ирак (2003)* - Изкара смрадливото мрръссно бельо на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още