IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синът на Джо Байдън бе осъден за незаконно притежание на огнестрелно оръжие

Присъдата може да се използва от демократите, за да се противопоставят на твърдението на Доналд Тръмп, че съдебната система е превърната в оръжие срещу него

18:56 | 11.06.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Синът на американския президент Джо Байдън – Хънтър Байдън, беше признат за виновен от съдебни заседатели във вторник, че е излъгал за употребата си на наркотици, за да си купи незаконно огнестрелно оръжие. Присъдата може да се използва от демократите, за да се противопоставят на твърдението на Доналд Тръмп, че съдебната система е превърната в оръжие срещу него, съобщава Ройтерс.

12-членно жури във федералния съд на Уилмингтън, щата Делауеър, призна 54-годишния Хънтър Байдън за виновен и по трите обвинения срещу него, което го прави първото дете на действащ президент на САЩ, осъдено за престъпление.

Съдията не определи дата за произнасяне на присъдата, но добави, че срокът обикновено е в рамките на 120 дни. Това означава, че трябва да се случи не по-късно от месец преди президентските избори в САЩ на 5 ноември.

Насоките за присъди по обвиненията в оръжие са от 15 до 21 месеца, но според правни експерти обвиняемите в подобни случаи често получават по-кратки присъди и е по-малко вероятно да бъдат лишени от свобода, ако спазват условията за предварителното им освобождаване.

Процесът следва наказателната присъда от 30 май на Тръмп – първия бивш президент на САЩ, признат за виновен в престъпление и съперник на републиканците срещу демократа Джо Байдън на изборите на 5 ноември.

Тръмп, осъден по 34 престъпления за фалшифициране на бизнес досиета с цел прикриване на сексуален скандал, обвинява демократите, че делото и три други наказателни преследвания, за да му попречат да си върне властта в реванша му с Джо Байдън.

Демократите от Конгреса посочват дела, включително срещу Хънтър Байдън, като доказателства, че Джо Байдън не използва съдебната система за политически или лични цели, заявявайки миналата седмица, че няма да помилва сина си, ако бъде осъден.

Делото срещу Хънтър Байдън беше заведено от специалния прокурор на Министерството на правосъдието на САЩ Дейвид Вайс, назначен от Тръмп.

Вайс също така обвини Хънтър Байдън в три углавни и шест данъчни престъпления в Калифорния, твърдейки, че не е платил данъци в размер на 1,4 млн. долара между 2016 г. и 2019 г., докато в същото време е харчил милиони за наркотици, екзотични коли и други скъпи стоки.

Хънтър Байдън пледира невинен по тези обвинения. Процесът е насрочен за 5 септември в Лос Анджелис.

Процесът в Делауеър включваше показания на бившата съпруга, бивша приятелка и снаха на Хънтър Байдън, които разказаха от първа ръка за спираловидната му зависимост през седмиците преди и след като си е купил оръжието през октомври 2018 г.

Прокурорите представиха и текстови съобщения, снимки и банкови записи, които според тях показват, че Байдън е бил дълбоко затънал в пристрастяването си, когато е купил оръжието, и съзнателно е нарушил закона, като е отговорил с „не“ на това, че употребява наркотици в държавен формуляр за проверка.

Адвокатите на Байдън се опитаха да докажат, че не е употребявал наркотици, когато е купил оръжието и не е възнамерявал да заблуждава властите, защото не се е смятал за употребяващ наркотици, когато е попълвал формуляра.

Защитата призова дъщерята на Хънтър Байдън, Наоми Байдън, която свидетелства, че баща ѝ изглежда се справял добре, когато го видяла малко преди и след като той купи оръжието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още