IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни казва процесът срещу сина на Байдън за Америка

Единият от кандидатите за президент уважава върховенството на закона, а другият - не

13:49 | 09.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хънтър Байдън с жена си Мелиса. Снимка: Bloomberg
Хънтър Байдън с жена си Мелиса. Снимка: Bloomberg

По ирония на съдбата първият процес в Америка срещу дете на действащ президент започна четири дни след първата присъда срещу бивш президент (Доналд Тръмп). Хънтър Байдън не е обект на гонение. Нито пък единственият жив син на президента е жертва на манипулирана съдебна система. Ако Байдън-младши бъде осъден, няма да се вдигне пушилка, че американските съдилища се използват като оръжие. Ако пък бъде оправдан, целият конспирационистки ад ще се стовари върху нас, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Лус.

Според него е лесно да се забрави, че върховенството на закона в Америка все още е непокътнато. И Доналд Тръмп, и Хънтър Байдън участват в процеси със съдебни заседатели и право на обжалване. "Никоя система на правосъдие не е безупречна. Но в Америка обвиняемите остават невинни до доказване на противното. Белег на опорочена политическа култура е, когато една от двете основни партии (републиканската – бел. р.) третира върховенството на закона като партизански въпрос", добавя той.

Тръмп беше единодушно признат за виновен по всичките 34 обвинения за фалшифициране на бизнес отчети с цел прикриване на предизборни плащания (за купуване мълчанието на порноактрисата Сторми Дениълс – бел. р.) След това бившият президент нарече съдията "дявол" и каза, че е жертва на показен процес. Почти до последния човек неговата партия повтори тази реплика. Забележителното изключение, Лари Хоугън – републиканския кандидат за Сената от Мериленд – беше атакуван заради дързостта си, пише още Лус.

Прегрешението на Хоугън беше да поиска от американците „да уважават съдебната система и присъдата“. В отговор на това снахата на Тръмп, Лара, която председателства Националния комитет на Републиканската партия, каза: „Хоугън не заслужава уважението на никого в Републиканската партия в този момент и, честно казано, на никого в Америка." Накратко, републиканците, които отхвърлят твърдението за манипулирана съдебна система, са отлъчвани, пише в заключение коментаторът.

"Нямам представа дали Хънтър Байдън ще бъде осъден", признава той и допълва, че се твърдие, че „първият син на страната“ е излъгал във федерален формуляр (относно наркотичната си зависимост – бел. р.) през 2018 г., за да придобие (незаконно) огнестрелно оръжие. Пистолетът му беше предаден на полицията 11 дни по-късно, след като тогавашната приятелка на Байдън-младши – вдовицата на покойния му по-голям брат Боу Байдън – го изхвърли.

Хали Байдън се притесняваше, че слабостта на Хънтър към наркотиците не се съвместява с притежаването на огнестрелно оръжие.

Прокуратурата трябва да докаже, че Байдън-младши съзнателно е излъгал, когато е казал, че не е употребявал наркотици като е купувал пистолета. Това е тъжната история на политически наследник, който по собствените му думи е достигнал „дъното“. Това, че Байдън-младши се възползва от името на баща си, е лошо отражение на това как работи Вашингтон. Той спечели голяма част от състоянието си, когато баща му беше вицепрезидент, като се присъедини към борда на украинска енергийна компания. Без специални квалификации за тази позиция, той очевидно е бил нает заради фамилното си име.

Парите винаги ще се опитват да купят влияние, коментира Едуард Лус. Няма друга сигурна предпазна ограда срещу подобна злоупотреба освен почтеността. По същия начин Джаред Къшнър нямаше да получи саудитска инвестиция от 2 милиарда долара в своята компания за непубличен капитал през 2021 г., ако не беше зет на бившия президент Тръмп. Според анализатора американците могат да се съгласят, че в столицата им липсва етика. Но неодобрението на това е коренно различно от вярването в абсурдни приказки за показни процеси в московски стил.

Делата срещу Доналд Тръмп и Хънтър Байдън са история за два свята. Байдън можеше да спести на сина си съдебното изпитание, като го помилва - инструмент, който Тръмп използва за негови политически сътрудници, които бяха осъдени на затвор. Байдън също така може превантивно да помилва сина си преди отделния му процес за данъчни измами в Калифорния. Вторият процес срещу Байдън-младши започва в началото на септември, в навечерието на изборите в САЩ през ноември. Ако е вярно, че баща му манипулира системата, то той го прави по много забавен начин, пише авторът.

Стив Банън, един от бившите стратези на Тръмп (също осъден като престъпник), веднъж призна, че истинският враг на движението на Тръмп са медиите. „Начинът да се справим с тях е да наводним медийната среда с помия“, каза той. Колкото повече глупости се изливат, толкова по-лесно една цинична публика ще заключи, че всички са маскари.

На фона на реките от коментари за статута на Тръмп като жертва е лесно да се забрави, че той сигурно ще избегне съдебен процес за опита си да отмени изборите през 2020 г. По-късно през юни Върховният съд на САЩ ще се произнесе по искането му за имунитет за всичко, което е направил, докато е бил президент. Като шикалкавеше в продължение на месеци относно това, което би трябвало да бъде просто решение, доминираният от консерватори съд почти гарантира, че Тръмп ще избегне отговорността.

Не е ясно дали Хънтър Байдън заслужава затвор. Същото важи и за Тръмп в делото му за купуване на мълчание. Но това са подробности. Фактът е, че единият от кандидатите за президент на Америка (Байдън) уважава върховенството на закона, а другият (Тръмп) - не. Другото няма значение, завършва Лус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още