IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдният министър: Ще защитя пълното разделяне на ВСС пред Венецианската комисия

Атанас Славов е категоричен, че не се нарушава балансът на разделението на властите в проекта на измененията в Конституцията

17:29 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пред Венецианската комисия в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията в Конституцията и ще защитя основната идея за пълното разделяне на Висшия съдебен съвет на съдебен съвет и на прокурорски съвет. Новият ВСС трябва да гарантира независимост и самоуправление на съдиите с мнозинство съдии, избрани от съдии, а прокурорският съвет – отчетност и отговорност на прокуратурата. Този коментар правосъдният министър Атанас Славов направи след заседание на ВСС, посветено на проекта за промени в основния закон, съобщи пресцентърът на правосъдното ведомство.

„Изненада ме монолитността на становището на ВСС – само един глас „против“ в отделни части. Но това не е изненадващо предвид цялата история на взети решения на този състав на съвета“, посочи доц. Славов.

Той отговори и на част от отправените критики. „Принципът за самоуправление е приложим изцяло само за съдиите, в много държави прокуратурите се управляват от органи на изпълнителната власт“, подчерта министърът.

Доц. Славов смята, че на базата на становището на Венецианската комисия ще се намери балансиран модел на прокурорския съвет, така че да се отчита професионалният капацитет на прокурорите.

На опасенията, че проектът надскача правомощията на обикновено Народно събрание, министърът опонира с аргумента, че става дума за изменения в действащ основен закон, изцяло в главата „Съдебна власт“, без да има прехвърляне на органи от тази власт в други.

Той посочи, че не се нарушава балансът на разделението на властите. „Предлага се по-скоро оптимизация на функции, правомощия на органи в рамките на съдебната власт, според тълкувателно решение от 2005 г. на Конституционния съд, обясни Атанас Славов и подчерта, че това е в прерогативите на обикновено Народно събрание“.

Правосъдният министър се надява в процеса по приемане на конституционните изменения да се търси максимално широко съгласие за предложенията, които отговарят на стандартите за независимост на съдебната система. Амбициите на Народното събрание са измененията да станат факт до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още