IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри да има отделни кодекси за поведение за съдии, прокурори и следователи

Промените в Закона за съдебната власт са приети на първо четене

15:03 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) с вносител Министерски съвет, които се отнасят до изработването на Кодекс за етично поведение на българските съдии, прокурори и следователи. 

Поправките бяха одобрени със 178 гласа “за“, без нито един против и 33-ма „въздържал се“, съобщава БТА.

Проектът на Министерския съвет урежда правомощието на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, като се отчитат спецификите на съдийската и прокурорската колегия и различията в професионалния статус и служебните задължения на магистратите.

Предвижда се в едномесечен срок от влизането в сила на измененият  съответната колегия да приеме кодекса и да внесе етичните правила за одобряване от пленума на ВСС.

Разширяват се компетентностите на Инспектората към ВСС чрез предоставяне на възможност за отправяне на предложения пред съответната колегия за прецизиране на етичните правила в съответствие с добрите практики. Дават се и правомощия за провеждане на антикорупционни обучения, обучения за укрепване на почтеността и независимостта на магистратите и за конфликт на интереси. В допълнение към дейността на Инспектората за анализиране и обобщаване на данните от приключените производства се въвежда процедура за редовно отчитане и публикуване на аналитичните резултати, като ще има и образец за отчитане на приключването на делата в установените срокове.

Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната-Демократична България“ коментира, че законопроектът на МС ясно посочва, че прокурорската и съдийската професия са различни. Затова се налага и те да имат различни етични кодекси, които да регламентират правилата на поведението им, за да отразяват спецификата в техния статут.

Бойко Рашков (ПП-ДБ) се обяви за отделяне на следствието от прокуратурата. По отношение структурата на съдебната власт в частта за прокуратурата и разследващите органи играем непрекъснато едно танго, на което променяме стъпките, коментира той.

"Колкото и да искаме следователите да са независими, няма да са толкова независими, за да могат да осъществяват разследване на главния прокурор", посочи Атанас Славов (ПП-ДБ).

Днес парламентът прие на първо четене и законопроекта на служебното правителство за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат създаване на механизъм за разследване на главния прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още