IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нова академия помага на студенти в кариерното развитие

УНСС започва сътрудничество с „Аксенчър България“

20:11 | 15.10.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Академията Lead the Change with Intelligent Operations предоставя на студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) възможности за кариерно развитие и засилва връзките между бизнеса и висшето образование. Това казаха Цветомира Христова, директор на Оперативния център на „Аксенчър България“, и доц. д-р Александър Христов, преподавател в УНСС и координатор на академията Lead the Change with Intelligent Operations, в предаването „В развитие“ Bloomberg TV Bulgaria.

„Академията е възхитителна възможност за университета, където студентите ще могат да получат практически умения и знания и допълнително да обогатят кариерното си развитие. УНСС приветства подобен тип сътрудничества като това с „Аксенчър България“, посочи доц. Христов.

„Академията стартира на 16 октомври с 35 кандидати след сериозен подбор. Една от темите, която ще залегне сериозно в програмата, е изкуствения интелект и каква е неговата добавена стойност за бизнеса“, каза Цветомира Христова.

Доц. Христов допълни, че новосъздадената академия има огромна добавена стойност за университета. Това е ценна инвестиция в бъдещето, която ще има огромна възвръщаемост. Изграждането на сътрудничество между университета и бизнеса е предпоставка както за това кариерното развитие на студентите да се ускори, така и университетът да подобри програмите си, за да бъдат те максимално полезни. Това дава необходимата синергия, от която бизнесът и университетът имат нужда, заяви той.

Според Христова подобен род инициативи са еднакво важни за студентите и мениджърите. По този начин компаниите могат да разберат от какво се вълнуват младите хора, което им позволява да се адаптират по-бързо към новите реалности на пазара на труда.

„Областите с най-голям интерес са международни икономически отношения, маркетинг и счетоводство. Всяка една от тези специалности дава среща с представители от бизнеса, които да подпомогнат кариерното развитие на студентите“, коментира доц. Христов. Друг голям плюс е, че съвременните работодатели са много гъвкави и предоставят възможност на студентите да комбинират следването с работа.

„Меморандумът за сътрудничество между УНСС и „Аксенчър“ не слага граници на сътрудничество, а стимулира да се търсят още възможности за развитие. Първата стъпка е академията, но мислим за създаване на стажантска програма и подобряване на учебната среда за студентите“, посочи Христова.

УНСС е единствената образователна институция, с която компанията работи за момента, но търси подобни платформи и взаимовръзки и с други университети и гимназии.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 15.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още