IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Образователната система е отворена за новите технологии

AI може да се използва при задаването и проверката на националните външни оценявания, но едва ли ще навлезе скоро при официалните оценки, смята Александър Попов

21:00 | 16.09.24 г.

Образователната система е доста отворена за новите технологии. Това каза Александър Попов, основател на „СмарТест“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него доказателство за това е фактът, че платформата миналата учебна година е работила с 50 училища, а тази година те вече са над 115 – над два пъти повече. С най-голям интерес към „СмарТест“ са учителите по информатика и математика.

Искаме платформата да е удобна за всички предмети, които се преподават в училище, каза Попов. През тази година са създадени нови възможности за учителите по информатика, така че да могат автоматично да проверяват софтуерния код на учениците и да ги подготвят по-добре и за матурите.

„Подобрихме изкуствения интелект, който създава въпроси, добавихме нов тип въпроси, така че да са по-интересни. Мислим как отново да надграждаме с изкуствен интелект“, каза Попов.

Едно от най-сложните неща е било да се разбере от какво точно имат нужда преподавателите, с цел подготовката на децата за матурите. Трябва да се създават решения, които решават точно проблемите на учителите, а не някави общи приложения, каза още той.

Създателите на платформата се подготвят да пуснат възможност за генериране на обобщения от анализите на учителите за оценките на входното ниво в началото на учебната година. За момента AI ще прави обобщението на базата на текст, написан от учителите, но е възможно следващата година анализът да се прави директно от резултатите на самите въпроси.

Докато AI може да се използва при задаването и проверката на националните външни оценявания при различните предмети, новата технология едва ли ще навлезе при официалните оценки в близките три години, смята Попов.

„Със сигурност може да се създаде модел, специализиран върху събраната информация, която учителите са давали като обратна връзка от предишни изпити. Не е лесна задача, но със сигурност в близко бъдеще ще може да дава съвети на учителите“, каза той.

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още