IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дигитализацията на бизнеса - мисията възможна, но с правилното образование

За предизвикателствата пред съвременното образование говарят доц. Джеймс Йоловски и ас. Юлияна Георгиева от ВУЗФ

08:30 | 04.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ВУЗФ
Снимка: ВУЗФ

Как се променя то в последните години? Има ли теми, които губят актуалност?

Ас. Георгиева: Съвременното образование по финанси се променя значително през последните години, като основният фокус се измества към дигитализацията и практическите умения. Учебните програми все повече акцентират на водещите в света теми като финтех, блокчейн технологии и изкуствен интелект, за да отговорят на нарастващото значение на цифровите технологии в икономиката и обществото. Традиционните методи на преподаване отстъпват място на интерактивни и практически ориентирани подходи, които позволяват на студентите да придобият реални умения и опит.

В същото време академични теми, които някога бяха основни, като класически теории и модели във финансите, губят актуалност в полза на по-съвременни и приложими знания. Това отразява необходимостта от подготовка на студентите за работа в бързо променяща се и технологично напреднала среда.  

В България, където дигиталната грамотност е все още е под средното ниво за ЕС, тези промени са особено важни за повишаване на конкурентоспособността и икономическото развитие на страната.

Доц. Йоловски: Много добър пример в това отношение отново е изкуственият интелект. Благодарение на него използването на сложни модели за обработване на големи обеми данни вече отнема значително по-малко време и не изисква толкова задълбочено познаване на принципите и теоретичните положения, които стоят зад самия модел. Същото се отнася и за ръчното събиране на данни и изчисляването на различни съотношения. Необходимо е обаче изграждането на критично и аналитично мислене, за да може човек да зададе правилно въпросите си, така че да достигне до отговора, който търси. И все пак, накрая, остава най-важната задача – човекът е този, който интерпретира резултатите по такъв начин, че да вземе решение.

Какви умения са необходими на съвременния финансист, за да бъде адекватен на пазара на труда?

Ас. Георгиева: Надявам се, доц. Йоловски да се съгласи с мен, но съвременният финансист трябва да притежава задълбочени познания в дигиталните технологии и финтех, умения за работа с големи данни и изкуствен интелект, както и силно аналитично мислене. В допълнение, важно е да има стратегическо и креативно мислене, способност за ефективна комуникация и адаптивност към бързо променящата се среда. Тези умения ще му позволят да анализира и интерпретира сложни финансови данни, да прилага нови технологии в работата си и да взема информирани решения, които да допринасят за конкурентоспособността на организацията. На тези и още умения и компетенции учим студентите на ВУЗФ, защото вярваме, че те са бъдещето на финансите в България.

Доц. Йоловски: Напълно съм съгласен, освен техническите и дигиталния умения, все по-важни стават също меките умения като цяло и критичното мислене. Важно е човек както да умее да анализира и интерпретира информацията, така и да може да я представя и да води преговори с насрещната страна – клиент, мениджър или инвеститор например. И, разбира се, да може да сравнява алтернативи, за да взема решения, като е склонен да носи отговорност за тях.

Какви програми предлага ВУЗФ в тази област? Какво ги отличава и какви са иновациите при тях? 

Ас. Георгиева: Преди около четири години ВУЗФ внедри дисциплината „Финтех“ във всяка една своя бакалавърска програма, защото знаехме, че това ще са необходими бъдещи знания. И се оказахме прави спрямо развитието на сектора. Днес университетът развива самостоятелни програми в партньорство с Финтех асоциацията „Финтех, финанси и дигитални иновации“.

Програмите на ВУЗФ са специално разработени, за да отговарят на съвременните изисквания за иновативно образование. Те са насочени към подготовка на студентите за предизвикателствата на пазара, осигурявайки им необходимите умения за бърза адаптация и успешна кариера в динамичната икономическа среда. Друга от отговарящите на условията на икономическата среда е програмата „Застрахователен бизнес и финансови технологии“, но това далеч не са всичките.  

ВУЗФ предлага разнообразни бакалавърски и магистърски програми в областта на финансите, финтех, застраховането, иновациите, ESG политиките, дигиталния маркетинг и др. бизнес теми, които са адаптирани към съвременните изисквания на пазара на труда. Те се отличават със своята иновативност и практически насоченост, като са оценени много високо от всички наши студени.

Част от програмите ни са разработени в сътрудничество с водещи компании и финансови институции, което гарантира актуалност  и приложимост на учебния материал. Това води до високо експертно ниво на новите кадри и бързото им включване в трудовия пазар след дипломиране.

Също така едно от отличителните качества на програмите на ВУЗФ е акцентът върху дигиталните технологии и новите финансови инструменти. Студентите се обучават в използването на софтуери за финансов анализ силно заложени в магистърската ни програмата „Бизнес софтуер и ERP платформи“. Практическата насоченост е подсилена чрез симулации, казуси и стажове, които позволяват на студентите да приложат теоретичните знания в реални ситуации.

Добавена стойност към образованието във ВУЗФ е активното сътрудничество с международни университети и организации, което предоставя възможности за обмен на опит и знания. Съвместното партньорство на висшето бизнес училище с Coburg University (Германия)  е едно от големите предимства на университета, но не и единственото. Тепърва ще предложим още много международни възможности за развитие на студентите ни.  

Тези характеристики правят програмите на ВУЗФ атрактивни за студенти, които търсят качествено образование и подготовка за успешна кариера в динамичната и бързо променяща се финансова индустрия. Ние във ВУЗФ вярваме, че успяваме да отговорим на тези нови тенденции. 

Какво е бъдещето на финтех индустрията в България и ще засегне ли обикновенния потребител?

Ас. Георгиева: Като цяло, финтех индустрията в България има потенциал да промени начина, по който потребителите взаимодействат с финансовите услуги, предлагайки по-удобни, достъпни и сигурни решения. Това ще засегне обикновения потребител, като му предостави повече възможности за управление на личните финанси и ще улесни ежедневните финансови транзакции.

В България се наблюдава нарастващ интерес към мобилни плащания и дигитални портфейли, което прави транзакциите по-бързи и удобни за потребителите. Този растеж е подпомогнат от увеличеното проникване на смартфони и развитието на сигурни технологии за мобилни плащания, което допълнително стимулира прехода от традиционни методи на разплащане към по-модерни и ефективни цифрови решения.

Финтех компаниите по света и у нас все повече се фокусират върху предлагането на персонализирани и лесни за използване услуги. Това включва интуитивни интерфейси, персонализирани финансови съвети и инструменти, които помагат на потребителите да управляват по-ефективно своите финанси.

С развитието на финтех сектора в България се наблюдава и засилен интерес от страна на регулаторните органи за създаване на благоприятна среда, която да стимулира иновациите, като същевременно осигурява защита на потребителите и финансовата стабилност.

Бих завършила с това, че синергията между младите таланти и развиващата се финтех екосистема може да постави България на картата като водеща дестинация за иновации във финансовите технологии. Това би допринесло не само за икономическия растеж и растеж на страната, но и за по-голямата ѝ интеграция в европейските и глобалните пазари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още