IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проф. Темелкова: Има нужда от нов модел на финансиране на университетите у нас

Моделът за привличане на чуждестранни студенти трябва да се улесни, каза председателят на Съвета на ректорите в България

15:19 | 14.08.24 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Има нужда от цялостна реформа в модела на финансиране за университетите в страната, като се включат освен изчисленията на коефициенти като качество, реализация на студентите, научна продукция и повече тежест върху потребност от брой преподаватели – нещо, което липсва в настоящия модел. Това коментира проф. д-р Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите в България, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според професора ако бъдат приети измененията, които в момента са на етап обществено обсъждане, ще се получи дисбаланс и разделение между университетите – столични-извънстолични, малки-големи и т.н. Това би повлияло на финансирането на университетите и възнагражденията в тях, каза проф. д-р Миглена Темелкова.

Тя акцентира, че политическата нестабилност в момента води до дисбаланс във всички сектори, като за образованието всяка смяна на министър сменя и курса на политиките и реформите в сектора. Реформите в образованието са трудни, тъй като системата е консервативна, както и бавни, защото не може да се очакват бързи резултати, посочи гостът.

„Резултатите идват много бавно, те са в дългосрочен аспект и липсата точно на тази визия за развитието на българското образование изобщо (не само за висшето) води до това безхаберие в самата система на образованието. Липсва политическо лидерство, както в МОН, така и политическа последователност на основни приоритети в областта на образованието“, каза проф. Темелкова.

По думите ѝ университетите в България са на европейско ниво и това се вижда от кандидатстващите, тъй като все повече кандидат-студенти предпочитат българските университети. Също така с всяка година висшето ни образование става все по-атрактивно за чуждестранните студенти и не само в традиционните специалности. Проблемът е с административните тежести, нужни за приема на студент от трета страна (която не е държава членка на ЕС). Гостът обясни, че понякога тази процедура тече в рамките на до година и половина, което може да откаже желаещите. 

България няма нужната рекламна кампания, която да позиционира страната като добра образователна дестинация. „Тук ролята на държавата е да промотира България като надеждна образователна дестинация, като спокойна държава, за да могат кандидат-студентите да знаят коя е България и кои са центровете на образование в нея. И да улесним потока на чуждестранни студенти, защото българският образователен пазар е свиващ се във връзка с демографската криза. Свиващ се пазар в консервативна система, ако държавата не се намеси адекватно, това означава, че тя иска да погуби тази система“, посочи проф. Темелкова.

Неотложните проблеми във висшето образование включват – нов модел на финансиране, тъй като е нужна по-добра материалната база на висшите учебни заведения у нас, също така моделът за привличане на чуждестранните студенти и не на последно място съблюдаване принципите за академична автономия. Нужно е и по-голяма роля на държавата за връзката на университетите с бизнесите, тъй като в момента частният сектор извършва тази комуникация на доброволни начала, обобщи събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Образование виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
beige982
преди 35 минути
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:-- https://use.my/woodman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Шматарок
преди 1 час
така е..трябва да лапате повече, като генерирате некадърни бакалаври и магистри и заразите с това и света.няма толкова много "висшисти" на глава от населението в никоя друга страна, което само по себе си казва, че сме или страшно умни, или дипломите струват стотинки, по-малко от цената на руло тоалетна хартия.Евала на всички "университети!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още