IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какви са предизвикателствата пред дамите на ръководни позиции

Новата програма на Телерик Академия събира водещи лектори

20:00 | 07.08.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

На европейско ниво България е на четвърто място по брой на жените на ръководни позиции - 42% са дамите на тези позиции, което ни поставя на четвърто място след държави като Швеция, Латвия и Полша. Със сигурност обаче има още много по какво да се работи. Това каза Бела Станкова, лектор в програмата Women in Leadership, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Жените все още получават 12% по-ниски заплати, както и по-ниски пенсии. Това е така, защото има сложни социални, структурни и културни причини, поради което това се случва", коментира Станкова.

Повод за гостуването бе новата програма на Телерик Академия Women in Leadership. Тя е създадена, за да отключи и ускори потенциала пред всяка дама бизнес лидер, както и да адресира професионалните и лични предизвикателства и бариери, с които често се сблъскват дамите на ръководни позиции. 

Все повече дамите се изправят пред немалко невидими бариери и точно за това класификацията на жената лидер в отделна категория става необходима, коментира Станкова. "Напоследък има много инициативи, които отварят обществения диалог за бариерите. Защото все още знаем, че има невидими бариери", каза още Станкова.

По данни на ООН жената лидер получава 52 цента от всеки долар, спечелен от мъж, а според Световната банка в чисто правен аспект жените се ползват с по-малко от две трети от правата, които имат мъжете.

В компании, в които има над 30% жени на ръководни постове, има по-висока възвръщаемост и по-ниски нива на задлъжнялост, а нивата на ангажираност са по-високи, текучеството - по-малко. При стартиращите компании тези, които са основани от дами, показват 10% по-добри резултати през първите пет години в сравнение с компаниите, стартирани от мъже, посочи още гостът в предаването.

Кога ще стартира новата програма на Телерик Академия и кои са водещите лектори в нея? Какви са амбициозните цели, които си поставя и колко време ще продължи? Приемът в програмата е отворен до 10 ноември - кой може да се включи? 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още