IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Минималната заплата за асистентите във висшите училища става над 2500 лв.

Повишението за длъжността е от 416 лева

17:06 | 07.08.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава на 2516 лева със задна дата от 1 април 2024 г., реши правителството. Повишението спрямо действащата минимална заплата за длъжността е от 416 лева.

За определянето на новия размер на заплащане е използван указаният в Закона за висшето образование механизъм минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност да представлява 125% от средната за страната брутна работна заплата за последните 12 месеца, за които има публикувани данни от Националния статистически институт.

Със същото постановление се регламентират и минималните заплати на изследователи и експерти във висшите училища и научните организации. Най-ниското възнаграждение за тях става 2013 лв. за длъжностите, за които се изисква висше образование, и 1610 лв. за длъжностите, за които се изисква средно образование.

Очаква се увеличението на минималната заплата на асистентите да доведе до повишаване на мотивацията на младите учени и преподаватели за развитие на академична кариера и за прилагане на нови компетентности и методи на преподаване. С повишението на възнагражденията ще се стимулират и научните изследвания, извършвани от млади научни работници. По този начин ще се създадат по-добри условия за обновяване и развитие на академичния и на научноизследователския състав в страната, чрез привличане на млади и високомотивирани хора за преподаватели във висшите училища и за научни работници в научните организации, посочва се в мотивите към решението.

Преди ден служебният кабинет отпусна допълнителни 184 млн. лева за възнаграждения във висшите държавни училища и научните организации.  Допълнителните разходи са за увеличаване на възнагражденията на академичния състав по Закона за висшето образование в държавните висши училища и научните организации, считано от 1 април 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още