IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството отпуска 184 млн. лв. за заплати във висшите държавни училища

Увеличението е валидно от 1 април 2024 г.

19:55 | 05.08.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет отпуска 184 млн. лева за възнаграждения във висшите държавни училища и научните организации. Това обяви служебният премиер Димитър Главчев на брифинг в Министерския съвет, уточнявайки, че постановлението е прието днес на подпис от правителството. 

Допълнителните разходи в общ размер 184 млн. лева са за увеличаване на възнагражденията на академичния състав по Закона за висшето образование в държавните висши училища и научните организации, считано от 1 април 2024 година.

"Избързахме, тъй като не знаем какво ще се реши. Знаете в каква процедура са сега по сформиране на правителство... и за да не кажат хората: "Те се скриха и не си изпълниха обещанието", решихме да го направим в такъв спешен порядък, за да са спокойни и синдикатите, и хората от академичния състав“, мотивира се Главчев. 

В брифинга участваха и министърът на образованието и науката Галин Цоков, както и представителите на синдикатите.

Цоков припомни, че преди няколко месеца бяха отпуснати близо 80 млн. лева за повишаване на заплатите на академичния състав и на академичния състав, който е с непреподавателски функции. Тези нови 184 милиона лева ще доведат до това, че заплатите на най-ниската академична длъжност ще могат да нараснат до 2516 лева“, каза просветният министър.

Разговорите за ръст на заплатите в държавните университети започна в мандата на служебното правителство на Главчев. Премиерът посочи, че си спазват обещанието, което е дадено при изплащането на първите милиони.

Държавните университети обявиха, че спират работа в знак на протест на 20 май по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висшето образование. 

Впоследствие правителството анонсира допълнителното финансиране.

Общият финансов ресурс за реализиране на приетите от Народното събрание промени възлиза на около 184 млн. лв.

Приетите от НС промени в Закона за висшето образование предвиждат определяне от 1 април 2024 г. на нови минимални основни заплати за най-ниската академична длъжност; определяне на минимални основни заплати за изследователи, специалисти и експерти; увеличение на възнагражденията на лицата от академичния състав в държавните висши училища за достигане на средна брутна заплата не по-малка от 180 на сто от средната брутна за страната и увеличение на стипендиите на докторантите в размер не по-малък от 150 на сто от минималната работна заплата за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още