IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Матурата по БЕЛ все пак може да остане в бала за медицинските университети

В приемните изпити по биология и химия да влиза и материалът от профилиращата подготовка от 11 до 12 клас, предвижда проект за промени на МЗ

18:08 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Нови изисквания за кандидат-студените в медицинските университети предвижда проект на Постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“ за образователно-квалификационна степен „магистър“.

Матурата по български език и литература остава балообразуваща за медицина, дентална медицина и фармация. Предложението е подкрепено от Министерството на образованието и науката и от Сдружението на медицинските университети в България.

Така съгласно новото изменение състезателният бал ще се образува от утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия и оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Когато такава оценка липсва, балообразуваща е оценката по български език и литература от дипломата за средно образование или оценката от дипломата за средно образование по официалния език на държавата, в която е завършено средното образование.

Припомняме, че в началото на тази година наредбата беше променена, така че матурата по БЕЛ вече да не фигурира в бала за медицина. Промените предвиждаха състезателният бал да се образува от утроените оценки от конкурсните изпити по химия и биология и оценките по двата предмета от общообразователната подготовка от 8 до 10 клас. Измененията трябваше да влязат в сила от следващата академична година – 2025/2026 г.

Сега обаче здравното министерство отново предлага промени, с които на практика остават старите правила - матурата по БЕЛ остава като балообразуваща оценка.

В мотивите се казва, че матурата по БЕЛ  е задължителна за всички зрелостници и е показателна за грамотността на кандидатите, като тя влиза с малка тежест в общия бал, като основният акцент при балообразуването е върху оценка на познанията по биология и химия от кандидат-студентските изпити, които се утрояват. 

Очакванията са с новите изисквания да се премахнат и затрудненията за кандидатстване по специалностите медицина, дентална медицина и фармация за кандидат-студентите, завършили средното си образование преди 2022 г., чуждестранните кандидати, както и на българи, завършили средното си образование в чужбина, тъй като при тях липсват оценки по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап, които съгласно действащите наредби участват като балообразуващи в състезателния бал от учебната 2025/2026 година. 

Друга съществена промяна предвижда в приемните изпити по биология и химия да бъде включен материалът и от профилиращата подготовка (11-12 клас) освен този от общообразователната подготовка (8-10 клас) на учениците по двата предмета. Като аргумент се посочва, че познавателните равнища на изучаване на основните понятия по биология и химия в общообразователната подготовка са ниски, което води до затруднения при изучаване на част от предметите в медицинското образование на новоприетите студенти по медицина, дентална медицина и фармация.

„Ако конкурсните изпити за специалностите медицина, дентална медицина и фармация останат само върху материала по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап, това ще доведе до значително понижаване на нивата на знания, умения и компетентности на новоприетите студенти; значителни разлики в нивата на теоретична подготовка на новоприетите студенти, което ще затрудни екипната работа помежду им; значителни затруднения при усвояване на новия материал по двата предмета в медицинските университети и необходимост от надграждане на по-ниското общообразователно ниво чрез включване на значителен брой допълнителни учебни часове по биология и химия в медицинските университети, което допълнително ще натовари програмата на новоприетите студенти“, пише в мотивите към проекта.

С промяна в наредбата се актуализират и задължителните учебни дисциплини по специалност дентална медицина, като се добавя задължителна учебна дисциплина „Дентална имплантология“ с хорариум 90 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още