IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изкуственият интелект може да се използва в класната стая?

Изкуственият интелект може да развие аналитични, критични и емоционални умения сред учениците, смята Кристиана Чешмеджиева

18:05 | 05.07.24 г.

Вече няма аналогови учители, тъй като живеем в изключителни темпове на развитие на технологиите. Всеки един учител, дори и да не иска, е длъжен да използва технологиите. Tова коментира Кристиана Чешмеджиева, преподавател и автор на „AI в образованието – Наръчник за учители“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Създадох този наръчник, за да може всеки учител да добие представа какво представлява изкуственият интелект (ИИ), как работи, как може да го внедри в своята работа, как да го използва адекватно и с учениците“, каза тя.

Според Чешмеджиева ролята на учителя е да даде на учениците насоки как да използват изкуствения интелект, а не да избягва темата.

AI променя образованието в доста аспекти, но от нас зависи дали ще бъде в положителна или отрицателна посока, и как ще помогнем на учениците да работят с него, каза още тя. Чешмеджиева даде пример с възможността чрез ИИ да се персонализира урокът, така че да се предлагат по-интересни задачи на учениците.

Има и много ученици със специализирани нужди, като ИИ може да се използва за препоръки към учителя как да комуникира тях, каза още тя.

Чешмеджиева подчерта, че има и рискове в работата с изкуствен интелект безразборно, тъй като така може да се стигне до това учениците да запомнят грешна информация.

ИИ може да развие аналитични, критични и емоционални умения сред учениците, ако се използва правилно и учителите знаят как да боравят с него, смята Чешмеджиева. Тя посочи, че много начални учители използват наръчника, за да разнообразят часовете за учениците си.

„Естественият интелект може да се развие, стига да успеем да намерим правилния подход за работа с ИИ“, каза тя.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още