IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата е одобрила повече места за обучение на студенти в здравеопазването и енергетиката

Министерският съвет е отпуснал над 4,5 млн. лева за увеличаване на публикациите в авторитетни международни издания, утвърдил е и таксите за обучение в университетите

22:10 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: архив Investor Media Group
Снимка: архив Investor Media Group

Държавата ще осигурява средства за обучението на 43 198 новоприети студенти през академичната 2024/2025г. в 38 държавни висши училища (включително и военните). Това е решило правителството на днешното му заседание, на което е утвърден броят на приеманите студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации през новата академична година.

Общият брой на приеманите студенти, за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението през учебната 2024-2025 г., се предвижда да се увеличи спрямо миналогодишния с 569 места.

Повече места в сравнение с учебната 2023-2024 г. ще бъдат утвърдени в 30 професионални направления, като част от тях са: „Здравни грижи“, „Обществено здраве“, „Теория и управление на образованието“, „Растениевъдство“, „Енергетика“, „Национална сигурност“, „Металургия“, „Военно дело“ и др., посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

През новата академична година ще бъдат приети 2136 докторанти в държавните висши училища, от които 1641 в редовна и 495 в задочна форма на обучение. Общо 343 души ще са докторантите в научните организации, от които 206 в Българската академия на науките (БАН) и 71 – в Селскостопанската академия.

С отделно решение Министерският съвет отпуска над 4,5 млн. лева на висши училища и научни организации, за да увеличат научните си публикации в авторитетни международни издания.

Средствата са предназначени за изпълнение на третия етап на Националната програма „Стимулиране на публикационната активност в авторитетни международни научни списания и отворения достъп до научна информация“, която беше приета от правителството през октомври 2021 г.

Целта на програмата е да се стимулират българските университети и научни организации да увеличат броя на публикациите си в престижни световни научни издания. Това ще се отрази положително върху техния рейтинг в международните научни класации и ще повиши ангажираността на българските учени към инициативата за отворената наука и възприемането й като стандартна практика от научноизследователската общност, посочват от кабинета.

На изследователите се предоставя допълнително възнаграждение, награди или други финансови стимули за авторство на научни публикации в списания, реферирани или индексирани в световните бази данни Web of Science или Scopus, обвързано със споделяне на научни резултати в Българският облак за отворена наука и в институционални или международни хранилища.

Програмата се изпълнява на три етапа в продължение на 42 месеца.

Министерският съвет е утвърдил и таксите за обучение в държавните висши училища и научните организации за академичната 2024/2025 г., предложени от държавните висши училища и научните организации. Таксите се заплащат от общо 143 870 студенти и 5357 докторанти в редовна и задочна форма на обучение във висшите училища.

Средният размер на годишната такса за обучение на студенти през следващата учебна година ще бъде 1010 лева, а средният размер на таксата за кандидатстване - 60 лева.

Средният размер на годишната такса за обучение в държавните висши военни училища ще бъде в размер на 1150 лева, а средният размер на таксата за кандидатстване - 50 лева.

Средният размер на годишната такса за обучение на докторантите в държавните висши училища ще бъде 1350 лв., а в научните организации - 700 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още