IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Маджаров: Семейството и държавната политика са двата фактора за успех на образованието

В бъдеще силата на учителя ще се отключи, като се стъпи на обучителните платформи и AI, посочи Дарин Маджаров, създател на платформата "Уча.се"

16:50 | 19.06.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Следващата стъпка при по-голямо разрастване на "Уча.се", евентуално преди IPO, ще направим сами. Дългосрочно не го мисля много, но си представям, че ще сме в още страни и ще сме се утвърдили като много ценна европейска компания – една от най-добрите в сферата на образованието. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи предприемачът Дарин Маджаров, създател на онлайн платформата с видео уроци за училище „Уча.се“.

Той уточни, че разрастването на компанията до момента се е случвало без външни инвестиции и се надява това да продължи, въпреки че е имало примамливи предложения за инвестиране.

Що се отнася до бъдещето, Маджаров прогнозира, че с помощта на образователните платформи, които представят съдържание, съчетани с изкуствен интелект (AI), „на учениците ще им е много по-интересно, а учителят ще дава истинската си стойност“. „Това ще е тенденцията в световен мащаб, за да може на учителя да му се отключи силата. Защото в момента голяма част от работата му е да се занимава с административни неща“, е мнението на Дарин Маджаров.

Той определи два фактора, за да има успех образователната система. „Едното е какво ще се случи със семействата, какво ще е възпитанието вкъщи – с каква нагласа ще отива детето на училище, дали за него това е правилният път за развитие – да бъде успешен в училище или вкъщи са му казали: "ако ти пишат двойка само ми се обади, аз ще се разправям", даде пример мениджърът.

Според него този фактор е изключително важен, защото ако е налице неуважение към цялата система, учителят има нулев шанс да успее. По думите му това зависи от нагласата към образованието и доколко са адекватни ценностите в семейството.

Дарин Маджаров смята, че вторият фактор с роля в образователната система е политиката на държавата. „В световен мащаб се върви в следната посока – вместо учителят да разказва всеки път едни и същи неща и определения, това може да се научи от платформи плюс AI много ефективно“, посочи мениджърът и разкри, че с такива платформи децата се учат много по-добре.

Основателят на „Уча.се“ обясни, че по този начин детето отива в училище подготвено и там може да прави „практични неща“. „Влизат децата в класната стая и вместо домашно са гледали новия урок, упражнявали са се вкъщи, учителят не застава пред тях, за да разказва едно и също определение за хиляден път, а веднага прави проект – дава им нещо в ръцете, разделя ги на групи, правят нещо. Така ще се развие т.нар. функционална грамотност“, убеден е Маджаров.

Той съобщи, че тенденцията в световен мащаб е такъв тип платформи с представяне на съдържание, съчетано с изкуствен интелект, да бъде в основата на бъдещото образование.

Мениджърът сравни перспективите пред разрастване на бизнеса на "Уча.се“ с маратон, който преминава вече 13 години. „Още сме някъде по трасето – според мен още някъде в началото. Точно така гледаме на проекта – дисциплинирано, ден след ден и така гледаме да вземаме решения – консервативно, за да можем да изкараме до 42-рия километър“, заяви Маджаров и напомни, че преди три години компанията стъпва в Румъния, Италия и Испания, но вече оглеждат нови страни, където да има нужда от образователния им продукт.

За критериите за подбор на подходящ пазар той отбеляза, че търсят място със "сходна болка като нас". "Между другото, тази "болка" я има навсякъде, но в България и на много други места (Румъния, Италия) родителите имат много голяма амбиция да поемат по добър път и смятам, че те са много отговорни пред това да предадат тези права изцяло на държавата. В Испания отношението е малко по-различно. Там смятат, че държавата трябва да се погрижи. Между другото, там са махнали оценките и изпитите и системата вече е доста по-различна – не знам какъв ще е резултатът дългосрочно", коментира Дарин Маджаров.

Какви са необходимите промени в образователната система на България? Какво е усещането на създателя на "Уча.се" за глобалния бизнес климат? Ще се върви ли към разширяване на портфолиото от предлагани продукти?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
sianaapricot
преди 1 седмица
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още