IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ученически екскурзии ще могат да се организират само с културно-образователна цел

Разработени са примерни образователни маршрути, обхващащи цялата страна

15:37 | 06.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ученически екскурзии ще могат да се организират само ако по време на пътуването се посетят няколко обекта, свързани с историята, археологията, културата или природните науки. Тази промяна се подготвя в Наредбата за ученическите пътувания, обяви служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков във Варна. Той посети Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" и Института по океанология "Фритьоф Нансен" към БАН, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Към момента министерството е разработило примерни образователни маршрути, обхващащи цялата страна. Те се използват по някои от националните програми, по които училищата получават финансиране. Планира се те да бъдат задължителни за всички пътувания, които училищата организират, за да се съчетават с повишаването на познанията на децата в различни области. Чрез тях децата ще се запознават и ще преживяват България по различен начин, ще придобиват впечатления на място за процесите в природата и ще научават факти от културно-историческото ни наследство, отбелязват от МОН.

"Придобиването на знания чрез преживяване доказано дава много добри резултати. Затова искаме да насърчим училищата да посещават знакови обекти, свързани с нашата история и култура”, каза просветният министър. По думите му и сега много училища включват такива обекти в организираните си пътувания.

Повече от 6000 деца и ученици посещават годишно обсерваторията във Варна. В нея се организират както постоянни курсове за ученици, така и беседи за организирани посещения на училища от региона, отбелязват от МОН. 

МОН и Институтът по океанология ще си партнират в разработване и популяризиране на национална програма за морска грамотност. Това бе договорено по време на среща на министър Галин Цоков с изпълнителния директор проф. Атанас Палазов. Научната организация подготвя различни инициативи, свързани и с Десетилетието на ООН за науката за океана за устойчиво развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още