IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли децата да участват в планирането на семейния бюджет?

Зависимостта от семейната среда за финансовата грамотност на учениците е изключително висока – училището липсва като балансиращ фактор, твърди Наталия Тодорова

23:08 | 03.06.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Финансовите навици се формират в ранна детска възраст, а за целта родителите могат да включват децата в планирането на семейния бюджет. Те често не го правят, поради различни стереотипи, които включват разбирането, че тази тема е само за професионалисти или това, че разговорите за пари са вредно нещо. Този коментар направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Наталия Тодорова. Тя подчерта, че трябва да се наваксва и при инвестиционната ориентираност сред българите.

„В края на годината се очаква да излезе проучване за нивото на финансова грамотност сред младите на европейско ниво. В предишния такъв доклад се разкриват тревожни данни, като 38% от българските ученици се справят или само с най-лесните финансови задачи, или изобщо не се справят, а за сравнение средният процент между останалите държави, участвали в проучването, е 13%“, посочи тя.

Наталия Тодорова съобщи, че учениците у нас, които показват най-добри резултати в трудните казуси, са едва 2,5%.

„Това до голяма степен се дължи на ниската финансова грамотност в обществото ни, тъй като е трудно за възрастни без финансова култура да предадат подобни знания на децата си“, заяви тя. По думите ѝ, изследването показва голямата ножица между икономически образователния статус на семействата – там, където той е по-висок, резултатите са по-високи при четивна, математическа и финансова грамотност, и обратното.

Според Наталия Тодорова зависимостта от семейната среда е изключително висока, което означава, че „училището липсва като балансиращ фактор, който да допринесе да се свие тази ножица“.

„Отделни елементи на финансовата и икономическата грамотност присъстват в разнообразни предмети в училищата у нас и има добри примери за извънкласни дейности в тази сфера, но семейната среда остава основата, която трябва да формира тези понятия, а бизнесите в страната са на мнение, че образованието трябва да е насочено към житейски ситуации и практически умения“, препоръча финансистът.

Как да говорим с децата за пари? Как да се провокира по-сериозна дискусия, за да пробват повече българи да инвестират? Какви са тенденциите и рисковите при финансовите уроци? Как се придобиват знания и финансова грамотност със самостоятелно учене?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
gueneverepurple
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 месец
Разбира се , че трябва .. ако внасят дела си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още