IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Много от учебните заведения нямат добро присъствие онлайн

AI може да бъде много полезен в образованието, но изисква определено ниво на грамотност, каза Сергей Венков

10:30 | 03.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Остарелите уебсайтове на училищата в известна степен са показател за дигиталното ниво на образованието. Това каза Сергей Венков, управител на Фондация „За семейството и децата“, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria. Фондацията безвъзмездно изгражда, обновява и поддържа модерни сайтове, които спомагат за по-доброто дигитално представяне на учебното заведение.

Голяма част от учебните заведения нямат добро присъствие онлайн, каза Венков. Техните уебсайтове, ако имат такива, не отговарят на очакванията и потребностите на учениците и родителите. Повечето сайтове са направени на технологично остарели платформи, които са ограничени и не позволяват да се отговори на съвременните нужди и да имат съвременни функционалности, обясни той.

Същевременно много от училищата не разполагат с документ за собственост върху хостинг и домейн, нямат данни за достъп до хостинг и домейн и това затруднява обновяването му – това е основният проблем, с който фондацията се сблъсква.

Според Венков това се дължи на невежество, пропуск и неглижиране на тази необходимост. Той посочи, че социалните мрежи ще продължат да бъдат фактор в комуникацията, но има функционалности, в които уебсайтовете са незаменими. Сайтовете отстъпват пред социалните мрежи като средство за комуникация между учители, родители и ученици, защото „не са били поддържани и не са изпълнявали ролята, за която са били предназначени“, каза Венков.

Според него изкуственият интелект ще навлезе все повече в нашия живот, а в образованието може да бъде полезен за функционирането на един нов уебсайт, за поддържане, структуриране, обновяване и персонализиране на информацията към конкретни ученици.

Изкуственият интелект може да помогне по отношение на функционалната неграмотност, но трябва да се работи повече по този въпрос в самите институции, защото използването на AI изисква определено ниво на грамотност, каза още Венков. Изкуственият интелект може да се използва дори при децата със специални образователни потребности, като може да помага за изготвянето на модели и материали за тяхното обучение и подготовка, обясни той.

Инициативата по изграждане и обновяване на сайтовете на образователните институции е безплатна за учебните заведения, като финансирането се извършва от „бизнес ангели“ – фирми и организации, които припознават ценностите на фондацията.

„На този етап имаме само четирима ангели, като за нас е изключително важно да разширим ресурса и обхвата на програмата, защото имаме много запитвания от цялата страна. Искаме да разширим екипа, за да можем да правим повече сайтове на месец“, каза той. 

Фондация „За семейството и децата“ е член на BESCO. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването UpDate може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още