IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УНИЦЕФ: 56% от децата в ЕС са самотни, 75% искат житейски умения чрез образование

Две от всеки три деца усещат, че натискът в училище има отрицателен ефект върху психичното им здраве, сочи доклад

23:02 | 31.05.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Две трети (75%) от децата в Европейския съюз посочват, че от образованието биха искали най-много да получат житейски умения. Две от всеки три деца усещат, че натискът в училище има отрицателен ефект върху психичното им здраве. Половината от децата се чувстват самотни и дискриминирани.

Това са част от изводите, които прави проучване на Националния статистически индтитут (НСИ) и УНИЦЕФ в доклад по повод Международния ден на детето – 1 юни.

В проведено проучване са участвали над 9200 деца на възраст между 10 и 18 години от Европейския съюз, включително и от България. Те дават конкретни препоръки в 10 сфери към политиците в ЕС, за да предприемат съответните действия да гарантират и отстояват правата на децата през следващия мандат. 

Образованието е сред най-важните  приоритети за децата в цяла Европа. На въпроса какво биха искали да учат в училище, 75% от децата посочват на първо място житейски умения.

Две от всеки три деца усещат, че натискът в училище има отрицателен ефект върху психичното им здраве. Социални трудности като самота (56%), тормоз (51%) или дискриминация (46%) също са значителни фактори, които допринасят за проблемите с психичното здраве при децата и младежите.

Безопасността, особено на обществени места и в онлайн пространството, е друг належащ проблем за децата, показват данните от допитването. Само 50% от децата се чувстват в безопасност онлайн, а по-малко от половината участници в прочуването се чувстват в безопасност в училище.

Проучването алармира, че 80% от децата, живеещи в Европа, са обезпокоени от разрастването на конфликтите по света.

70% от децата препоръчват да им се дадат повече възможности за участие във вземането на решения, за да се гарантира, че мнението им ще бъде чуто по въпросите, които засягат живота им.

Изменението на климата е друго основно притеснение, което много деца споделят за бъдещето си, а 69% от тях имат чувството, че политиците не правят достатъчно, за да се справят с климатичните промени.

Децата призовават възрастните да си припомнят, че децата не са само бъдещето. Техните приоритети са от значение тук и сега. Те призовават да се приоритизират темите за образованието, психичното здраве, действията срещу тормоза и насилието над деца, създаването на повече възможности за работа или обучение, предприемане на действия срещу войните и конфликтите и за справяне с климатичните промени. 

Източник: НСИ Източник: НСИ

Според данните на НСИ към края на 2023 г. децата до 17 години в България са 1 104 198, или 17,1% от общия брой на населението в страната. Общо 827 404 деца (17,5%) живеят в градовете, а в селата – 276 794 или 16,2%. Децата до 15 години в страната са 911 025, или 14,1% от общия брой на населението.

Младите хора на възраст от 15 до 17 години са 193 173 (3,0% от общото население и 17,5% от децата до 17 години). В 978 (18,6%) от общо 5256 населени места в страната не живеят деца до 17-годишна възраст.

През 2023 г. в страната са регистрирани 57 478 родени деца, като от тях 57 197 (99.5%) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените се е увеличила с 601 деца, или с 1,1%.

Според данните на НСИ през 2023 г. 26,9% от децата на възраст 0 - 17 години в България са били изложени на риск от бедност, или с 1,0 процентен пункт повече спрямо 2022 година. Социалните трансфери към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с 13.6 процентни пункта.

Що се отнася до образователно равнище през 2023 г. осем от десет деца (80.3%), чиито родители са с начално или без образование, живеят в бедност. Приблизително 19 пъти по-малко, или 4,3%, са децата, чиито родители са с висше образование и живеят в риск от бедност. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е четири пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.

Делът на децата с материални лишения (лишени от поне един от 13 показателя) през миналата година е 30,9%, а за 1.6% от тях нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини. Близо една четвърт от децата (25,9%) не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината (вкл. празници със семейството, гостуване при роднини, приятели, организирана почивка от училището и т.н.). Екипировка за игри навън (колело, ролери, кънки и др.) не могат да си позволят 22.8%, а редовни занимания като плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации и др. – 19,7%.

През 2023 г. 47,8% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
vasp
преди 1 месец
"Отрицателният ефект върху психичното здраве на децата" може да бъде балансиран само и единствено със строгост и дисциплина ( и пръчката на даскала от килийното училище )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още