IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каузата на фондация „Атанас Буров“ е изграждане на специалисти и за капиталовите пазари

Лекциите в Лятното училище са еквивалент на „Мастърклас“, посочиха Владимир Ташков и Тихомир Каунджиев

20:30 | 28.05.24 г.
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Фондация „Атанас Буров“ дава добра основа младите хора да сбъднат своята мечта в кариерното си израстване в областта на капиталовите пазари. Това са професии на аналитични специалисти за финансови инструменти, които управляват инвестиционни портфейли и играят ролята на финансови брокери на капиталовите пазари. За това съобщи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Каунджиев, академичен координатор на програмата "Лятно училище - Инвестиции 2024", което се провежда за двадесет и втора поредна година. То се провежда всяка година с безвъзмездната подкрепа на компании, лидери и личности от сектора.

Тази година фондацията организира Лятно училище на тема инвестиции, което е насочено към студенти, проявили интерес за подобряване на практическите си умения. „За бизнеса е най-добре да има подготвени кадри сред младите, които навлизат на пазара на труда. Вижда се намаляване на желанието на младите за развитие в сектора на банковото дело, докато динамиката на капиталовите пазари ги привличат“, коментира Владимир Ташков, изпълнителен директор на фондация "Атанас Буров".

Той подчерта, че за партньорството между бизнеса и младите хора, които тепърва ще навлизат в професионалното си развитие, няма по-добра комбинация от подготвени кадри за икономиката. „Много хора твърдят, че програмите на университетите силно се разминават с желанията и потребностите на бизнеса. Мисля, че ние затваряме тази ножица и се надяваме, че нашето Лятно училище е стъпка в тази посока“, смята Ташков.

Той припомни, че летните училища, организирани от фондацията, са на две основни теми – банкиране и капиталови пазари и инвестиции, които се редуват всяка година. „Темата тази година е за капиталовите пазари, като се вижда интерес у младите в тази област. Занятията ще включват фундаментален анализ на борсово търгуваните компании“, посочи Ташков. По думите му, студентите имат интерес към тази насока, тъй като предлага професионална реализация, а в Лятното училище ще гостуват лектори, реализирали се в областта.

Тихомир Каунджиев напомни, че традиционно каузата на фондация „Атанас Буров“ е изграждане на специалисти във финансовата област. Целта на занятията е да се изградят специалисти в сектора на капиталовите пазари и обясни, че на практика тези лекции са еквивалент на „Мастърклас“ в областта.

Обученията са насочени към стандартно финансово моделиране и критерии за подбор на инвестиции. Фокусът ще е върху българските капиталови пазари, като той има своите особености. Тези знания почти не са застъпени във висшите учебни заведения, като програмата се опитва да предостави знания на студентите, които им дават основа и мотивация, за да надградят.

Каунджиев посочи, че казусите, които ще решават студентите, са от българския капиталов пазар, заради неговите специфики, и целта е да се придадат знания за него. Затова и лекторите по програмата са изявени специалисти от финансовия сектор.

Целта, според него, е да се използва моделът на обучение в практиката. Той се надява, че публичните компании ще се отворят с повече комуникация за дейността си. „Вижда се, че публичните компании в България не комуникират толкова открито с инвеститорите и общността, което затруднява и анализът“, смята академичният координатор на програмата за Лятното училище. Според него тази формула не е работеща, но се надява компаниите да го проумеят в по-късен етап.

Занятията на Лятното училище на фондация „Атанас Буров“ се провеждат в рамките на една седмица в град Банкя, обучавайки 15 студенти.

Студентите кандидатстват за стипендията, като се изисква предаване на есе на една от три предоставени теми на английски език. Срокът е до 15 юни, след което то ще бъде прегледано и одобрените кандидати ще бъдат поканени до края на юни. Най-добре представителите се участници в програмата ще получат оферти от водещи инвестиционни посредници.

Защо темата за борсово търгуваните компании все още не е застъпена от практическа гледна точка в програмите на университетите? Колко процента от участниците в Лятното училище са започнали работа в български финансови компании? Как се кандидатства по програмата на фондация „Атанас Буров“? Как се подпомагат ученици и студенти със стипендии?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още