IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въпреки обявените увеличения синдикатите във висшето образование излизат на протест

Новообещаните 12 млн. за служители са "крайно непрофесионално определени", посочват от КНСБ

10:56 | 16.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Обявеният за 20 май протест, организиран от Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ (ВОН-КНСБ), ще се проведе, съобщават от организацията.

Така посочените 39 млн. лв. ги има в бюджета на Министерството на образованието с постановление от края на март тази година и според министерството и ВОН-КНСБ не стигат. Новообещаните 12 млн. за служители пък са "крайно непрофесионално определени", пише в позицията.

След заплахата от ефективни протести и спиране на учебния процес държавата отпусна 39 млн. лева на висшите училища. Представители на Съвета на ректорите бяха поканени на срещи с президента и със служебното правителство. На срещите с властта ректорите настояваха единствено за това да бъде спазен поетият ангажимент от Народното събрание през март и средната брутна работна заплата за академичния състав да достигне 4140 лева, а минималният праг да е 2875 лева. Оказва се обаче, че въпреки че са обещани, такива пари - 184 милиона лева, в бюджета не са гласувани. 

"Състоялите се вчера срещи бяха с ректори, които ни подкрепят, но не и с нас, като организатори на протеста. Обявеният резултат от тях - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния, КНСБ не може да приеме", пишат в свое писмо от браншовия синдикат.

По техни думи председателят на Съвета на ректорите се позова на техния протест и организира срещи, без да представи анализ, конкретни данни и достоверна информация в президентството, НС и МС. 

"Проектът за Постановление на правителството, който бе на обществено обсъждане до 10 април, предвижда съвсем друго и само човек, който не е запознат с него, може да се радва на нови 39 млн. лв. и да приеме предложение само от първата част на Постановлението, без втората - за увеличение на заплатите на всички работещи от 1 април по Закона за висшето образование", отбелязват от синдиката.

В четвъртък предстои среща в Министерството на финансите, която е важна и от съществено значение за уточнения на необходимите средства. 

"За нас обявените 12 млн. лв. за повишаване на заплатите на неакадемичния състав са недостатъчни. По изчисления на ВОН-КНСБ за неакадемичния състав, в т.ч. и изследователи, експерти и специалисти с висше образование, са необходими още 49,2 млн. лв.", съобщават от организацията.

От синдиката заявиха, че протест ще има, докато няма подписано национално споразумение и правителството не обяви Постановлението за заплати на всички работещи, така, както е посочено в закона. "В противен случай така създадената ситуация е и тежък удар срещу върховенството на закона", заявиха от браншовия синдикат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 16.05.24 г.
Най-четени новини
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още