IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стефанова: Трябва да стигнем до въглеродна диета, без да обеднеем и да се избием

Нямаме избор и трябва да стигнем до въглеродна неутралност по начина, по който да съхраним и човешките ценности, коментира зам.-деканът „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажираност“, СФ на СУ

11:40 | 02.03.24 г. 3
М. Стефанова: Трябва да стигнем до въглеродна диета, без да обеднеем и да се избием

Визуалната наука е един от начините да покажем научните факти по един разбираем и дори въздействащ начин. Това заяви доц. Марина Стефанова, основател на „Калейдоскоп“ и зам.-декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажираност“, СФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Центърът за визуална наука „Калейдоскоп“ към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира Дни на визуалната наука, които предвиждат поредица от посещения в специално построено съоръжение, което се очаква да пътува из цялата страна през следващите месеци. Събитието има за цел отблизо да запознае общността с важните теми, свързани с климатичната криза.

„Първите две прожекции, които са създадени от Стопанския факултет на СУ, са фокусирани върху двете основни направления – „Светът в риск тук и сега“ и „Надежда за бъдеще“ за това каква е ролята на всеки един от нас в това да предотвратим и управляваме настоящите рискове в областта на околната среда, както и социалните такива“, заяви Стефанова.

„Калейдоскоп“ събира 300 числа, които описват няколко от ключовите риска в областта на околната среда – част от които е и климатичната криза. Неадекватността и нашата опасност идва от това как ще реагираме, когато те се случват, защото е факт, че те са непредотвратими и няма да живеем все по-спокойно в следващите няколко десетилетия, коментира Стефанова.

Повишаването на температурите не идва от разтопяването на ледовете, а от натрупването на въглероден диоксид в атмосферата, който планетата ни не може да обработи с необходимото темпо. Минаването на градус и половина драстично намалява нашите сценарии за нормално съществуване, подчерта още тя.

„Физичните закони няма да се променят, но се променя тяхната предвидимост по начина, по който сме свикнали да живеем. Доказателствата към настоящия момент за адаптирането към тези процеси на глобално и европейско ниво сочат, че ние все още не сме подготвени да се адаптираме към тези промени, които идват много по-бързо от това да мислим какво ще се случи през 2050 г.“, коментира още гостът.

Според Стефанова нямаме избор и трябва да стигнем до въглеродна неутралност по начина, по който да съхраним и човешките ценности.

„Има една дългосрочна цел и тя е екологична, базирана на криза, която е отвъд нас и ние не управляваме – тя въздейства повече върху нас, отколкото ние върху нея. Големият въпрос е как да стигнем до голямата въглеродна диета, но по начин, по който нито да обеднеем, нито да се избием помежду си и да се справим с предизвикателствата стъпка по стъпка – това е въпрос на умно решение“, допълни тя.

Целия разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 02.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 4 месеца
Ех, защо не съм като Пишурката, че ода бих написал, на баба си за хурката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
aldy
преди 4 месеца
ТУЙ създание на природата дали има поне две гънки в чутурата, за да схване, че целият живот на планетата е на ВЪГЛЕРОДНА основа? Защото какво по-въглеродно от белтъците? Те не са на силициева, а на въглеродна основа. Аман от безмозъчни прислужници на Световната хидра, решила да съкрати "излишното" население на планетата. И климатичните промени нямат нищо общо с СО2, колкото и да въртят тая латерна. Слънцето и неговите цикли са в основата на периодичността на климата на Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още