IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След пожар Mondi затваря завода си в Стамболийски

Кметът на града поиска спешна среща с премиера и ресорните министри за намиране на изход от ситуацията

19:07 | 25.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
След пожар Mondi затваря завода си в Стамболийски

След пожар в производствената линия през миналия месец Mondi са взели решение да затворят завода си в Стамболийски, става ясно от публикация на Общинския съвет на града във Facebook. В нея се цитират думите на кмета на Стамболийски Петър Недев, който определя  затварянето на производствената мощност като "удар за целия град".

"Това не е просто фирма-работодател, тази фирма е емблема на града ни десетилетия наред, градът ни има съпътстващ поминък в не малка част именно и заради това производство", отбелязва още Недев и настоява за спешна среща със служелния премиер Димитър Главчев и ресорни министри за изход от ситуацията.

От затварянето на завода, който е най-големият работодател и данъкоплатец в града, ще пострадат косвено и директно 700 души, казват още от Общинския съвет.

Mondi е водещ производител на крафт хартия в световен мащаб. Компанията навлезе в България с покупката на завода за хартия в Стамболийски през 2006 година. Заводът обаче има 65-годишна история и е водещ за производство на целулоза и хартия.  От компанията досега не са коментирали публично своето решение за затваряне на завода и дали е временно решение, или се изтеглят от България.

През 2018 година Министерството на икономиката съобщи, че компанията ще инвестира 600 млн. евро за нов завод за производство на хартия у нас. Малко по-късно тази новина беше опровергана от Mondi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още