IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как България ще развива потенциала си в космическите изследвания

Правилно решение ще бъде създаването на космическа агенция у нас, каза Милена Стойчева, бивш министър на иновациите и растежа

23:14 | 23.10.24 г. 2

България трябва да има трети български астронавт. Ще работя за това да сформираме екип и да създадем екосистема, които да действат в тази посока. Страната ни ще вземе правилно решение, ако се обедини около идеята за създаване на космическа агенция у нас и да направи тази мисия възможна. Самият директор на НАСА Бил Нелсън каза, че ще работи заедно с нас за това и смята, че това трябва да бъде нашата първа цел – към звездите, да имаме български астронавт. Това каза Милена Стойчева, бивш министър на иновациите и растежа, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Повод за разговора беше посещението на директора на НАСА Бил Нелсън в България в тази седмица.

"Космосът и неговото покоряване е възможност да започнем нова рамка на взаимодействие между двете страни…Още по-значимо е, че ще можем да изпробваме нови технологии като изкуствения интелект и роботиката, които стават част от ежедневието ни“, каза Стойчева.

Според нея България може да има такива амбиции. „Успяхме да дадем надежда на младите хора, че те могат да бъдат част от това решение в световен мащаб. Бил Нелсън призна, че най-вълнуваща е била срещата с младите студенти и иноватори. Енергията, която нашата икономика носи чрез предприемаческата ни мреж, е това, което трябва да е водещо в отношението ни с други държави“, каза събеседникът.

"България има сериозни позиции, на които може да стъпи. Нашите предприемачи бързо усещат и разбират накъде да насочат усилията си“, коментира бившият министър. 

По думите й постиженията ни в комуникациите и развитието на сензорни технологии са впечатляващи. Например института INSAIT работи по няколко проекта, включително и с НАСА. Това са проекти, свързани с обработката на големи бази данни и ползването им в подготовка за нови генеративни модели. Вече изработват и алгоритми, които да четат между различните модели.

Според събеседника в сферата на космическите храни също имам традиции, които дават много възможности за развитие. Друга потенциална сфери е прогнозирането на времето, изследването на нови повърхности, оранжерии и други. Киберсигурността, която е ключова за новите системи, също бележи постижения. Безпилотните летателни системи също са потенциален сектор, в който можем да търсим развитие.

Изоставаме в процеса на комерсиализация на научните изследвания. В САЩ това е утвърдена традиция. „Публично-частното партньорство в Космоса е реалност, към която трябва да се стремим. Космическият сектор не бива да бъде разглеждан като бутиков, а като основен“, отбеляза гостът. Космическият сектор може да даде решения за отбранителната индустрия, допълни Стойчева.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 1 ден
Ми що да не създадем аслъ една Космическа агенция.Един чиновник кво друго може да измисли освен да създаде още чиновници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 2 дни
Със Слави, със Слави да се свържат. Той нали щеше да праща българин и македонец до Луната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още