IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производството и продажба на бира у нас е донесло на бюджета 176 млн. евро през 2022 г.

Пивоварната индустрия в България е генерирала с 13% по-висока добавена стойност спрямо 2020 г., достигайки 235 млн. евро, показва анализ

14:24 | 23.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Съюз на пивоварите в България
Снимка: Съюз на пивоварите в България

В България приходите за бюджета от производството и продажбите на бира за 2022 г. са 176 млн. евро, в които значителен дял имат платените от пивоварните компании акцизи – 22%. Това показват данните от последния икономически доклад на Пивоварите на Европа, представен  в Брюксел.

С най-голям дял от 41% са ДДС постъпленията от продажбите на бира през обектите на традиционната и модерна търговия, съобщиха от Съюза на пивоварите.

Според анализите на Europe Economics пивоварната индустрия в България през 2022 г. е генерирала с 13% по-висока добавена стойност спрямо 2020 г., достигайки  235 млн. евро. От тях 86 млн. евро са от пивоварните компании, 68 млн. евро от веригата на доставките, 38 млн. евро от търговията през магазините и 43 млн. евро от туризъм и ресторантьорство.

Продажбите на бира през магазинната мрежа и заведенията в Европейския съюз са достигнали 110 млрд. евро през 2022 г. За същия период бирената индустрия е създала над 52 млрд. евро добавена стойност, от които 14 млрд. евро са директно от пивоварните. Данъчните приходи от производството и продажбите на бира общо за страните от ЕС са 40 млрд. евро. Понастоящем в блока оперират над 10 500 големи, средни и малки пивоварни.

Анализът на Пивоварите на Европа отчита, че пивоварният бранш на Стария континент създава 2 млн. работни места директна и индиректна заетост, което представлява около 1% от общата заетост в ЕС. Едно работно място в бирения сектор създава допълнителни 17 по веригата на  доставките и дистрибуцията, съобщават от организацията на пивоварите.

В България през 2022 и 2023 г. в производството, доставките и продажбите на бира са били заети между 25 хил. и 26 хил. души. В сектора се наблюдава устойчивост на работните места и стабилно нарастване на трудовите доходи на работещите в бирените компании.

„Тази година средната заплата в бранша вече надхвърля 2600 лв. и в сравнение с 2023 г. бележи 20% увеличение“, посочи Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите. Тя съобщи, че договореният със синдикатите браншов колективен трудов договор за 2024 – 2026 година, със заповед на министъра на труда и социалната политика, отново обхваща всички 2170 работещи в бирената индустрия.

Източник: Пивоварите на Европа Източник: Пивоварите на Европа

Изпълнителният директор на Съюза на пивоварите обясни, че въпреки икономическия натиск от нарастващите производствени разходи, които заради кризите през последните години са се увеличили с 25% спрямо 2019 г., бирената индустрия продължава да въвежда иновации, да разширява избора на марки, стилове и вкусове.

„Сегментът на безалкохолните бири силно се разраства заради все по-голямото внимание на потребителите към здравословния начин на живот“, отбеляза Радомирова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още