В България действат регулации, които целят намаляване на разхищението на храна, но те не се спазват винаги и не се налагат санкции. Добре е да се насърчат бизнесите да могат да даряват храна, като това им носи някакви предимства - да се облекчават от данък или да имат право на по-ниски такси. Това каза Джейн Димитрова, съосновател на FoodObox, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.
Чрез платформата потребителите могат да купуват непродадената храна от различни заведения на намалена цена.
FoodObox цели да помогне на заведения за хранене и магазини да намалят количеството изхвърлена храна, като я предлагат на значително намалени цени на крайния потребител.
"За разлика от чужбина, в България е доста по-трудно да убедиш бизнеса, че е по-добре да продаде храните с наближаващ срок на годност на намалена цена, отколкото да ги изхвърли. Все още срещаме съпротива, но добрата новина е, че предстои скоро да се присъединят няколко международни вериги, една от които е верига супермаркети", каза Димитрова.
Тя уточни, че за бизнеса може да е по-изгодно да изчака до крайния срок на годност в опит да продаде продукта на пълна цена, но много от потребителите на платформата споделят, че чрез нея са открили нови заведения, а и спестяват значителни средства.
Димитрова допълни, че българите са намали значително разхищението на храна през последната година, като количеството изхвърлена храна е спаднало от 90 кг до 72 кг на човек. Бизнесът също става по-отговорен като над 500 заведения за хранене и магазини са в платформата FoodObox.
Как Румъния се справя с изхвърлянето на храна, как се развива FoodObox може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.